Друга швейцарська молодість

01.03.2016
Друга швейцарська молодість

Імпозантний Інфантіно (ліворуч) — на відкритті Музею світового футболу. (з сайта fifa.com)

Здавалося, що після гучного відсторонення Йозефа Блаттера від управління Міжнародною федерацією футбольних асоціацій в її керівному органі мають з’явитися нові, з бездоганною репутацією, обличчя.

Але позачергові вибори президента ФІФА, які відбулися наприкінці минулого тижня у Цюріху, викликали у свідомості відчуття «дежа вю», адже замість одного впливового швейцарця верховодити у світовому футболі буде інший. Хіба що трохи молодший і зовсім лисий.

«У Джанні Інфантіно є все, щоб повернути довіру до ФІФА», — так охарактеризував свого наступника Блаттер.

Натомість легендарний аргентинський Дієго Марадона виступив із нищівною критикою нового 45-річного очільника Міжнародної футбольної федерації, який до цього шість років обіймав посаду Генерального секретаря УЄФА. «Не так давно Джанні перемішував кульки на жеребкуванні, а тепер він президент ФІФА. Все дуже погано, адже людина, котра шляхом маніпуляції кульками намагалася заробляти мільйони, не повинна бути керівником світового футболу», — Марадона завжди відрізнявся особливим поглядом на життя, але з особливостями жеребкувальної технології він усе ж знайомий більше, ніж звичайний пересічний уболівальник.

Хай там як, але в процесі виборчої кампанії Інфантіно зумів заручитися підтримкою більшості світових федерацій. Дві третини голосів, які були необхідні для перемоги вже в першому турі, йому, звісно, зібрати не вдалося. Але для тріумфу в другому раунді вистачило й 115 із 207 голосів.

Основним конкурентом швейцарця був голова Азійської конфедерації футболу шейх Салман. Перед початком позачергового Конгресу впливове видання «Ассошіейтед пресс» саме його назвало майбутнім переможцем перегонів. Але голосування продемонструвало зовсім інші розкладки. У першому турі за Інфантіно проголосували 88 країн, шейх Салман узяв 85 голосів. У принца Йорданії Алі бін Аль-Хусейна було 27, у француза Жерома Шампаня — 7. Результати другого раунду виглядали так: Інфантіно — 115, шейх Салман — 88, принц Алі — 4, Шампань — 0. Додамо, що п’ятий кандидат, який балотувався на високий пост, — південно-африканець Токіо Сексвале — перед виборами зняв свою кандидатуру.

Додамо, що новий президент ФІФА обіцяє розширити кількість учасників фінальної частини світової першості до 40 країн, і не раз заявляв про свою підтримки Росії як господаря ЧС-2018.