Недосвідчені й розгублені

26.02.2016
Недосвідчені й розгублені

У Києві футболісти «Манчестер Сіті» зробили впевнений крок до чвертьфіналу ЛЧ. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

За минулі роки на тренерському містку київського «Динамо» попрацював не один учень Валерія Лобановського, але повторити досягнення великого метра й вивести «Динамо» до «плей-оф» Ліги чемпіонів удалося лише Сергію Реброву. Відтоді, як у сезоні 1998/1999 років створена легендарним наставником команда-зірка досягла півфіналу Суперліги, у Києві 17 років чекали чергової «лігочемпіонської весни». Утім особливої радості динамівцям вона не принесла. Їхня перша в новому році офіційна зустріч завершилася гучною поразкою.

Двічі в одну річку...

Опинившись за підсумками групового раунду в ролі несіяної команди, собі в суперники по 1/8 фіналу підопічні Реброва отримали віце-чемпіона однієї з найпотужніших першостей світу. П’ять років тому динамівці вже зустрічалися з «Манчестер Сіті» — в 1/8 фіналу Ліги Європи — й тоді доволі несподівано здолали манчестерський бар’єр. Але відтоді «блакитні» серйозно додали. Двічі за останні чотири роки вигравши чемпіонат Англії, «МС» автоматично перекваліфікувався з міцного середняка в «топовий» клуб Європи.

У столиці України команда Мануеля Пеллегріні доволі легко підтвердила свій високий статус, хоча за останній час на національному фронті зазнали трьох болючих поразок.

Перемога над «Динамо» була переконливою — 3:1. «МС», по суті, не тільки достроково вирішив питання виходу до чвертьфіналу ЛЧ, а й став першим iз 2012 року англійським клубом, якому з перемоги вдалося розпочати весняну частину Суперліги. А «Динамо» не допомогла й багатотисячна армія вболівальників, якій, завдячуючи виграній клубом у УЄФА апеляції, що стосувалася двоматчевої дискваліфікації столичної арени, вдалося потрапити на гру проти «МС». Коли тільки-но в касах «Олімпійського» розпочалася реалізація квитків на цей поєдинок, під ними миттєво виросли черги охочих придбати перепустки. Здавалося, аншлаг гарантований. Утім, як виявилося, чаша головної арени країни не добрала близько 16 тисяч глядачів.

Не вдалося показати свій максимум і футболістам «Динамо». Тривала відсутність серйозної ігрової практики не могла не вплинути на гру підопічних Реброва. Проте від «біло-синіх» усе ж очікували більшого. «Команда не виконала тренерської установки», — відзначив після гри ветеран столичного клубу, 41-річний Олександр Шовковський. Сподівання, що СаШо — учасник того величного для «Динамо» «плей-оф» ЛЧ-1998/1999 — якось надихне своїх недосвідчених одноклубників на великі звершення в матчі з «МС», звісно, були, проте в підсумку нічого особливого «біло-сині» не показали. Спалахи їхньої активності швидко тьмяніли на тлі неймовірно великої кількості «дитячих» помилок. Не вразив своїми діями й зірковий лідер столичного клубу Андрій Ярмоленко, на якого власник «біло-синіх» Ігор Суркіс покладав найбільші сподівання. Він не приховував, що поки «Динамо» виступає в Лізі чемпіонів-2015/2016, продавати талановитого «вінгера» не буде. Але розгулятися в позавчорашньому матчі Ярмоленку не дозволив Гаель Кліши, надійно «закривши» динамівця на його улюбленому фланзі.

За все потрібно платити

Загалом, тактика, яку обрав на гостьовий матч Пеллегріні, виправдала себе на всі «сто». «Важливо було не тільки перекрити фланги «Динамо», а й пресингувати. Саме тому нам і вдалося домінувати в першому таймі», — сказав Пеллегріні. Іще до перерви «Манчестер Сіті» вирішив долю київського матчу, відправивши у ворота Шовковського два м’ячі. Подальші ж намагання «біло-синіх» виправити ситуацію суттєвих дивідендів не принесли. Інтригу, щоправда, дещо оживив гол Буяльського, але пропущений на заключних хвилинах господарями третій гол практично зняв питання про майбутнього переможця цього двоматчевого протистояння. «Вважаю, що «Манчестер Сіті» переміг заслужено. Їхній підбір виконавців, особливо в атаці, можна бачити неозброєним оком», — визнав Ребров.

Натомість динамівці, за словами свого наставника, здобули в цьому поєдинку неоціненний досвід, адже практично ніхто з його підопічних у «плей-оф» Ліги чемпіонів не грав. Свою неготовність до матчу екстра-класу найбільше продемонстрував Денис Гармаш, який, опинившись на звичному місці в центрі поля, почувався там абсолютно не в своїй тарілці. «Що сталося з Гармашем? На жаль, він не демонструє тієї гри, на яку сподіваються усі: й тренери, й уболівальники. Кредит довіри, який у нього був, він сьогодні, на жаль, не виправдав. Можливо, перегорів, може, переоцінив свої можливості», — на правах капітана та ветерана Олександр Шовковський розкритикував молодого партнера, котрого довелося замінити вже на 31-й хвилині матчу. Утім звинувачувати у невдачі лише одного Гармаша, який «не потрапив» у гру, навряд чи варто. Помилялися — усі, за що й поплатилися. Тричі. Хоча могли пропустити й більше.

ТАБЛО

«Динамо» (Україна) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:3

Голи: Буяльський, 59 — Агуеро, 15; Сильва, 40; Туре, 90

«Динамо»: Шовковський,
Д. Сильва (Макаренко, 66), Хачеріді, Драгович, Віда, Рибалка, Гармаш (Велозу, 31), Буяльский, Ярмоленко, Гонсалес, Теодорчик (Мораес, 46)

«МС»: Харт, Санья, Компані, Отаменді, Кліши, Фернандо, Фернандіньйо, Сильва, Туре, Стерлінг, Агуеро (Іхеаначо, 90+1)

Суддя — Лаос (Іспанія):

Київ, НСК «Олімпійський», 53690 глядачів.

* * *

«ПСВ» (Голландія) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:0,

«Ювентус» (Італія) — «Баварія» (Німеччина) — 2:2 (Дібала, 63; Стураро, 76 — Мюллер, 43; Роббен, 55),

«Арсенал» (Англія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:2 (Мессі, 71, 83 (пен.)).

ПРЯМА МОВА

Сергій Ребров,

головний тренер «Динамо»:

— У першому таймі ми дозволили гравцям «Манчестер Сіті» проявити їхні найсильніші сторони. Дуже часто втрачали м’яч у середині поля. Суперник повністю скористався нашими помилками. Усе, що ми пропустили й що дозволили створити опоненту біля наших воріт, — це результат наших промахів.

Мануель Пеллегріні,

головний тренер «Манчестер Сіті»:

— Ми здобули хороший результат, але це ще не кінець. Найгірше що ми можемо зробити, вирішити, що ми вже пробилися до чвертьфіналу. Київську ж гру можна поділити на дві частини. У першому таймі ми повністю контролювали гру; у «Динамо» не було шансів. Після відпочинку суперник перехопив ініціативу і забив гол. Мені довелося понервувати. Але потім ми знову перехопили ініціативу й забили втретє.