Сучасність німого кіно

24.02.2016
Сучасність німого кіно

Андрій Мельник та Ігор Янковський перед початком кіноперформансу. (Павла СЕПІ.)

Участь українських кінематографістів на Берлінському міжнародному кінофестивалі цього року була відзначена нагородою у секції Talent Project Market за фільм «Танк» Максима Ксьонди, а фільм Нарімана Алієва «Без тебе» взяв участь у офіційній програмі. Центр Олександра Довженка та Фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» за підтримки Посольства України організували прийом та показ музичного кіноперформансу «Коло Дзиґи. Одинадцятий», який був присвячений Донбасу.

20 лютого ввечері, незважаючи на те, що саме починалася церемонія нагородження переможців Берлінале, україський прийом в артхаусному кінотеатрі Kino BABYLON зібрав більш як 300 гостей. Учасники відвідали захід для невимушеного спілкування з молодими українськими режисерами та перегляду стрічки «Одинадцятий» — німого фільму 1928 року про індустріалізацію Донбасу геніального режисера Дзиги Вертова.

Андрій Мельник, Надзвичайний і Повноважний Посол України в ФРН, у своєму виступі відзначив видатну роль Дзиги Вертова та його брата оператора Михайла Кауфмана у розвитку світового документального кіно. Він наголосив, що зліт їх творчості стався саме в Україні, де у 20-ті роки минулого століття на базі Київської студії ВУФКУ вони зняли свої кращі аванґардні фільми.

Ігор Янковський, засновник Всеукраїнського благодійного фонду «Ініціатива заради майбутнього», розповів про те, що його сім’я багато років будувала заводи на Донбасі, розвивала промисловість, та висловив свою позицію з приводу руйнувань на сході України. «Мені особливо боляче, що зараз це все руйнується у результаті військових дій на сході України. Щоб зрозуміти масштаби трагедії, необхідно подивитися фільм 1928 року, присвячений індустріалізації Донбасу. І дуже важливо, щоб про це знали за кордоном. Крім того, Україна завжди була неймовірно багата талантами. У нас є чим пишатися в минулому і, я впевнений, буде чим пишатися у майбутньому. Саме тому ми привезли до Берліна групу молодих кінематографістів, переможців Національного конкурсу, щоб вони зарядилися енергією міжнародного кінофестивалю і приїхали в Україну сповненi ентузіазму втілити свої ідеї на екрані!» — зазначив Ігор Янковський.

Перед початком кінопоказу гості вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв трагічних подій на Майдані та згадали про політв’язнів нашого часу, вимагаючи звільнення з російського полону режисерів Сенцова і Кольченка. Після офіційної частини глядачі переглянули незвично динамічний і яскравий кіноперформанс. Показ фільму завершився шаленими оплесками гостей. Особливого колориту вечору надала жива музика у виконанні автора — відомого композитора Антона Байбакова — та піаністки Софії Турти.