Як умру, то поховайте...

24.02.2016

Одна з найпрактичніших кавоварок — гейзерна «Мока»: і кава смачна виходить, і плита завжди чиста. Практично у кожного шанувальника ранкової кави є на кухні цей агрегат, що нагадує піщаний годинник, у нижню частину якого наливаєш воду, посередині засипаєш саму каву, а у верхній після википання утворюється ароматний напій.

А в Італії такі кавоварки називають Біалетті за ім’ям бізнесмена Ренато Біалетті. Щоправда, винахідником «Моки» був не він, а Луїджі ді Понті, який у 1933 році продав патент батькові Біалетті, продавцеві алюмінієвих виробів. Однак Ренато, успадкувавши у 1947-му бізнес свого батька, провів масштабну рекламну кампанію, продаючи ці кавоварки, і зробив «Моку» знаменитою у всій Італії — з того часу було реалізовано більше 300 мільйонів кавоварок такого типу.

Кавоварки настільки стали сенсом життя успішного бізнесмена, що він і після смерті вирішив не розлучатися з ними, заповівши поховати себе в урні у формі улюбленого агрегату. Тож коли недавно на 94-му році життя він постав перед Всевишнім, рідні принесли до церкви величезну кавоварку з прахом покійного.

Церемонія прощання відбувалася у селі Казале Корте Черро. Після традиційної молитви кавоварка з прахом Біалетті була розміщена на сімейній могилі на кладовищі в італійській комуні Оменья. Невідомо, чи буде пан Біалетті на тому світі пити каву, але для рідного бренду рекламна кампанія виявилася неабиякою.