Довго, але результативно

24.02.2016
Довго, але результативно

У білоруських Раубичах миколаївець Олександр Абраменко отримав Малий кришталевий глобус за перемогу в загальному заліку КС з лижної акробатики. (з сайта fis.smugmug.com.)

Той, хто в спорті стає на шлях великих досягнень, певно, знає, що чемпіонами не народжуються. Дорога до успіху — довга й терниста. Лідер української збірної з фристайлу Олександр Абраменко набив не одну гулю, поки вперше у своїй кар’єрі (та історії України) виграв загальний залік Кубка світу в лижній акробатиці. До свого наразі найбільшого спортивного тріумфу 27-річний миколаївець ішов 11 років. Його дебют у Кубку світу припав на січень 2006 року. Тоді у кандському Монт-Габріелі 18-річний юнак показав скромний 18-й результат. Свою першу медаль КС — срібну — Олександр виграв у 2012-му, а «золото» Кубка світу йому вдалося взяти лише торік. У поточному сезоні Абраменко не виграв жодного етапу, проте за підсумками турніру взяв головний приз — Малий кришталевий глобус.

Незважаючи на відсутність золотих нагород, сезон у нашого співвітчизника вийшов стабільним та рівним за результатами — «срібло», дві «бронзи», два п’ятих місця. Був, щоправда, збій у Москві, де наш фристайліст фінішував 13-м, але, як видно, загальної картини ця локальна невдача не зіпсувала. У підсумку, Абраменко зібрав 310 балів, випередивши найближчого переслідувача — білоруса Максима Густіка — на 34 пункти.

На заключний етап турніру, який приймали білоруські Раубичі, Олександр Абраменко прибув у ранзі лідера. Пробившись до суперфіналу з першим результатом, вихованець Юрія Кобельника мав усі шанси завершити зимовий змагальний «рік» подвійним тріумфом. Але через падіння потрапити на подіум заключного в сезоні етапу не вдалося. Проте й 45 балів, які наш спортсмен отримав за п’яте місце, вистачило для підсумкового тріумфу в боротьбі за кришталевий приз.

Відзначимо, що для Абраменка Раубичі — якщо не золоте, то, точно, срібне «ельдорадо». Адже тут, недалеко від Мінська, трапилися всі знакові для нього події в Кубку світу. Перша медаль, перша перемога, кришталевий глобус — усе це він отримав в передмісті білоруської столиці, де, до слова, розташований сучасний комплекс підготовки білоруських олімпійців.

Додамо, що саме в Раубичах лижним акробатам другий рік поспіль випало завершувати сезон КС, хоча, згідно з розкладом, поточний «кубковий» розіграш мав фінішувати 27 лютого в іспанській Сьєрра-Неваді. Але через аномально теплу погоду змагання в столиці зимової Універсіади-2015 довелося скасувати. Знайти ж резервний аеродром організаторам змагань не вдалося. До речі, через відсутність снігу (в січні) не відбувся й етап КС в американському Лейк-Плесіді. Відтак переможний для Абраменка сезон вийшов трохи вкороченим.

Відзначимо, що другий український акробат, котрий змагався в Кубку світу-2015/2016, — Микола Пуздерко — завершив турнір на 21-й позиції. У жіночому заліку, де перемогла американка Ешлі Келдвелл, кращою з українок стала Ольга Полюк, яка зібрала 17-ту суму балів. Анастасія Новосад фінішувала на 24-му місці, а слідом за нею в підсумковому протоколі розташувалася ще одна вітчизняна лижна акробатка Надія Мохнацька.

ТАБЛО

Кубок світу-2015/2016 з фрістайлу. Лижна акробатика. Загальний залік.

Чоловіки. 1. Абраменко (Україна) — 310 балів. 2. Густік (Білорусь) — 276. 3. Медулич (Росія) — 244... 21. Пуздерко (Україна) — 104...

Жінки. 1. Келдвелл (США) — 409. 2. Скотт (Австралія) — 325. 3. Гриднєва (Росія) — 247... 17. Полюк — 89... 24. Новосад — 45. 25. Мохнацька (всі — Україна) — 43...