«І вони подешевшають...»

23.02.2016

«Міністерство охорони здоров’я не регулює ціни на ліки в роздрібній мережі і не повинне цього робити». Про це в ефірі одного з телеканалів заявив міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі. У Грузії, під час проведення реформ, увесь ринок медикаментів був дерегульований, каже він. І це привело до зменшення цін на ліки на 30-40% , запевняє міністр.

Якщо ж ринок ліків регулювати, переконаний Олександр Квіташвілі, це призведе до появи «чорного ринку», що надзвичайно небезпечно в галузі фармакології.

«Тому необхідно максимально відкрити ринок, — наголосив міністр. — У нас був готовий законопроект, який ми внесли до Верховної Ради в грудні. Там дуже простий принцип: в Україну заходять за спрощеною системою реєстрації ліки, які зареєстровані п’ятьма найсильнішими регуляторами у світі. Зокрема, європейським, американським, японським тощо».

Але даний законопроект, за словами міністра, не підтримали навіть у відповідному парламентському комітеті.

«Необхідно прибрати регуляцію. Дати доступ тим лікам, які зареєстровані в Європі. І таким чином можна впливати на ціни», — наголосив очільник міністерства.