НОВИНИ ПЛЮС

19.02.2016

Безробіття зростає

Офіційний рівень безробіття в Україні у січні 2016 року підвищився до 508,6 тисячі осіб проти 490,8 тисячі осіб у грудні минулого року, про це повідомляє Держслужба статистики України. Згідно з даними Держстату, станом на 1 лютого 2016 року кількість безробітних становила 508,6 тисячі осіб. Із них отримують допомогу з безробіття 414,4 тисячі осіб.

Як зазначається, середній розмір допомоги з безробіття в січні збільшився до 1,516 тисячі гривень (у грудні — 1,444 тисячi гривень).

Дані наведено без урахування тимчасово окупованої території АР Крим, міста Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції.

Хто хоче керувати «Укрспиртом»?

Сьогодні оприлюднять умови щодо участі в конкурсі та призначення нових керівників на наступні державні компанії: «Електротяжмаш», «Укренерго», «Центренерго», «Укрспирт» і «Укрпошта» . Про це заявив у четвер під час засідання уряду Прем’єр Арсеній Яценюк. Він публічно звернувся до фахових менеджерів iз закликом узяти участь у конкурсі й нагадав, що уряд повністю змінив систему оплати праці на таких посадах. «Тепер вона залежить від фінансових результатів та економічної ефективності керівників таких державних компаній. Відповідно до новоприйнятого закону, керівництво державних компаній буде повністю позбавлено політичних впливів і політичних тисків і відповідатиме перед державою за результати своєї діяльності й за економічну ефективність», — сказав він.

Також Яценюк доручив Міністерству економіки другим етапом підготувати конкурсні умови на початок процедури призначення ще двох державних компаній — «Укрхімтрансаміак» та «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Раніше ЗМІ неодноразово писали про масштабну корупцію в цих компаніях, яка виникає через спроби низки людей отримати контроль над їхніми фінансовими потоками. Зокрема, про такі проблеми у частині з цих компаній раніше заявляв міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

Мільярди — на оборону

Державний концерн «Укроборонпром», що об’єднує головні оборонно-промислові підприємства країни, в 2015 році підписав експортних контрактів на постачання озброєння на 1,3 мільярда доларів. Про це в ході першого в Україні інвестиційного форуму з питань оборони і безпеки повідомив генеральний директор «Укроборонпрому» Роман Романов.

Раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що оборонні підприємства України у 2016 році будуть повністю забезпечені замовленнями на виробництво нової техніки для української армії. Роман Романов же повідомив, що завантаження концерну становить лише 40%.

Згідно з держбюджетом України на 2016 рік, фінансування оборонного сектору країни становить понад 110 мільярдів гривень. Зокрема, бюджети Міноборони і МВС збільшено на 21% — до 55,6 мільярда гривень і 40,8 мільярда гривень, відповідно. За словами секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олександра Турчинова, в оборонному замовленні на 2016 рік пріоритетним напрямом буде розробка і виробництво вітчизняних сучасних ракетних комплексів, важкої гаубичної артилерії, засобів протиповітряної оборони та зв’язку, а також нових зразків бронетанкової техніки.

Позбавте глядачів «Новороссии ТВ»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення просить РНБО застосувати санкції до 38 юридичних осіб Російської Федерації. «Відповідне рішення з метою забезпечення інформаційної безпеки та захисту територіальної цілісності України ухвалено на засіданні 18 лютого», — йдеться у повідомленні на сайті відомства. До списку ввійшли федеральні російські канали, а також телеканали, зареєстровані Роскомнадзором на території АР Крим і Севастополя, і ті, які працюють в окупованих районах Донецької та Луганської областей. Це, зокрема, «Первый канал. Всемирная сеть», «Телекомпания НТВ», «Медиа ТВ Севастополь», «Крымская информационная компания», «Новороссия ТВ», «Оплот».