«Батькові» й усім татам

17.02.2016

У всесвітній мережі з’явилися перші кадри фільму про події в центральному парку Вінниці, що отримали назву «вінницької трагедії». Про ідею створення фільму та про те, що саме лягло в сюжет, активно пишуть закордонні ЗМІ, скажімо, нещодавно про це розповіла польська газета Slowo Polskie.

Фільм «Батькові», що знімають у канадському Монреалі, зображує реальну історію злочину НКВС наприкінці 30-х років проти українців, поляків і росіян, які мешкали у радянській Вінниці. Знімається він за однойменною поемою Аліни Бандровської, що розповідає історію життя батька письменниці Адама Бандровського.

Водночас цей фільм став режисерським дебютом полячки Діани Скаї, яка народилася у Вірменії, а сьогодні мешкає в Канаді. Із Вінницею режисера також пов’язує трагічна історія її родини. До зйомок фільму, ставши співрежисером, долучилась і відома в Польщі акторка, яка знімалась у фільмах Анджея Вайди, Кшиштофа Зануссі й популярних вітчизняних серіалах, Ліліана Коморо.

Усього одне з трагічних життів на тлі тисяч таких же...

Учителя Вінницького сільськогосподарського технікуму, молодого поета Адама Бандровського НКВС заарештував узимку 1938 року. Він — одна із тринадцяти тисяч жертв злочину проти вінницьких поляків, українців і росіян, приводом для знищення котрих стала боротьба з ворогами комуністичного режиму і «шпигунство» на користь Польщі.

Життя молодого вчителя обірвалося пострілом у потилицю після тривалих тортур. Тіло Адама Бандровського, як і багатьох закатованих НКВС, таємно поховали у братській могилі вінницького парку. Про нього та долі інших жертв сталінського режиму стало відомо лише в 1943 році, майже одночасно з розкриттям катинського злочину. На відміну від катинських поховань, у вінницьких могилах покоїлись останки тiльки цивільних, а трагедія їхнього життя й надалі залишається доволі таємничим епізодом сталінських злочинів. Вважається, що досі у вінницькому парку залишаються останки тіл закатованих тим режимом.

Близько двох років тому тут з ініціативи польської громадської організації «Кресов’яци», зокрема її голови, журналіста Юрія Войціцького та за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці відкрили меморіальні дошки, присвячені вшануванню пам’яті знищеного римо-католицького кладовища та жертв політичних репресій комуністичного режиму 1937-1938 років.

Згаданий фільм створюється під патронатом Генерального консульства РП у Монреалі, Посольства Республіки Польща у Києві і Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці. Останнє, під час збору документальних матеріалів, допомогло митцям отримати доступ до недоступних раніше джерел. Наприклад, в архіві НКВС вдалося відшукати оригінали ордера на арешт, документи слідства, смертний вирок і... рішення вже пізнішого періоду про реабілітацію Адама Бандровського.