Сюрприз на колесі

16.02.2016
Сюрприз на колесі

Андрій Гривко — переможець «Туру Середземномор’я»-2016. (з сайта velosport.org.ua.)

Коли українська команда «ІСД» припинила своє перебування в елітному велодивізіоні, всю свою увагу вітчизняні любителі велосипедного спорту переорієнтували на двох наших гонщиків — Ярослава Поповича та Андрія Гривка. Проте досвідченим спортсменам iз кожним роком стає все важче й важче конкурувати зі своїми зірковими попутниками, обмежуючись у таких випадках функціями добрих помічників-грегорі.

Відтак інформація про те, що минулої неділі Андрій Гривко виграв рейтингову багатоденку — «Тур Середземномор’я», стала справжньою несподіванкою. І хоча за своїм статусом ці перегони, що проходять дорогами Франції, не дотягують до рівня «Великої петлі» і навіть поступаються популярністю «Вуельті», проте гонка з 40-річним стажем, призерами якої в різні часи ставали добре відомі італієць Іван Бассо, люксембуржець Френк Шлек, німець Єнс Фогт і француз Сільван Шаванель, усе одно має високу позицію в календарі Міжнародного союзу велосипедистів. «Безумовно, для українського велоспорту це одна з найбільш знакових подій останніх років! Перший старт у сезоні і такий чудовий початок. Це говорить про правильну професійну підготовку Андрія», — відзначає президент Федерації велосипедного спорту України Олександр Башенко.

Варто зазначити, що на Гривка неабияк розраховують в олімпійській збірній України. Торік на І Європейських іграх у Баку він поклав до синьо-жовтої скарбнички «срібло». Тож тепер чекатимуть від нього й високого результату в Ріо-де-Жанейро. «Попереду в Андрія непростий рік: участь у «Тур де Франс», чемпіонаті світу та найважливіший старт для всієї України — Олімпійські iгри. У Бразилії зберуться найсильніші спортсмени, тому дуже важливо, щоб Андрій правильно розрахував свої сили», — каже президент ФВСУ.

На «Турі Середземномор’я» зірок першої величини не було. Хіба що 30-річний бельгієць Ян Беклантс, в активі якого є перемога на одному з етапів «Тур де Франс» та виграш кількох одноденок. У подібних умовах, можна сказати, Гривко почувався як риба в воді. Після перших двох етапів разом з іще десятьма гонщиками українець перебував у «голові пелотону», маючи однаковий час із лідером генеральної класифікації — французом Арно Дамаром (FDJ). Утім на третьому етапі досвідченому українцеві вдалося позбавитися тісних «обіймів» своїх конкурентів. Вдала робота на ділянці між французькими містами Кадолів та Пегомас (179,1 км) дозволила йому не тільки виграти етап, а й одягнути майку лідера.

А як потрібно «довозити» до загального тріумфу свого фаворита, в «Астані» добре знають, адже свого часу разом і з Альбертом Контадором, і Вінченцо Нібалі вигравали головні турніру сезону — «Тур де Франс» та «Джиро д’Італія». «Я дуже радий цій перемозі і хотів би присвятити її своїй сім’ї і своїм товаришам по команді. Сьогодні все пройшло ідеально, моя команда виконала приголомшливу роботу з контролю за гонкою, починаючи від її старту і аж до останніх кілометрів. Упродовж усього дня я залишався в голові пелетону — аж до фінального спринту я контролював ситуацію і фінішував одинадцятим», — відзначив Гривко.

ТАБЛО

Велобагатоденка «Тур Середземномор’я». Загальний залік. 1. Гривко («Астана») — 11 год. 21 хв. 27 сек. 2. Ладанью («FDJ») — + 18 сек. 3. Бакеланс («AG2R») — +32 сек.