І щоб чисто, і прибрано

11.02.2016
І щоб чисто, і прибрано

Нині у столиці майбутніх Ігор-2016 активно розпилюють інсектициди. (з сайта www.smh.com.au.)

Не встигли у Всесвітній організації охорони здоров’я взяти під повний контроль епідемію Ебола в Західній Африці, як очільникам цієї організації довелося бити на сполох через іншу загрозу світового масштабу.

Як виявилося, вірус Зіка, який переносять так звані «малярійні» комарі, небезпечний не тільки для плода, що розвивається в утробі матері, а й для літньої Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Через спалах лихоманки Зіка, котру нині фіксують у Південній Америці й зокрема в Бразилії, проведення Ігор опинилося під питанням. І хоча про скасування головної спортивної події чотириріччя не йдеться, деякі країни-учасниці змагань можуть оголосити бразильській Олімпіаді «медичний бойкот».

У Міжнародному олімпійському комітеті вже заявили, що вірус Зіка, до слова, відкритий науковцями в 1947 році, не загрожує проведенню майбутніх Ігор, утім національний олімпійський комітет США твердить, що дозволить спортсменам, які «не почуватимуться в безпеці через спалах захворювання», відмовитися від участі в Олімпіаді-2016. Захвилювалися через нову епідемію й у НОК Японії, наголосивши, що детально вивчають ситуацію й, за необхідності, в разі загрози здоров’ю своїх олімпійців, проігнорують Ігри в Бразилії. Без сумніву, потужна інформаційна кампанія, що розгорнулася у світових ЗМІ з метою стимулювання зусиль на боротьбу з епідемією Зіка, суттєво вплине й на відвідуваність Ріо-де-Жанейро. Приміром, австралійські та британські органи з охорони здоров’я вже порекомендували вагітним жінкам не відвідувати небезпечний регіон.

«МОК постійно перебуває на зв’язку з ВООЗ та організаційним комітетом Ріо-2016, який активно взаємодіє з місцевою владою. Уже розроблений план дій, які необхідно зробити, аби мінімізувати розповсюдження вірусу серед спортсменів та вболівальників. Зокрема, вся територія навколо спортивних об’єктів буде належним чином прибрана, аби позбавити комарів улюблених місць розмноження та проживання», — заявив голова медичної комісії Міжнародного олімпійського комітету Угур Ерденер. Президент МОК Томас Бах додає: «Ми зробимо все, щоб захистити здоров’я атлетів та всіх гостей Ігор — перших в історії Південної Америки».

Попри те, що останнім часом Бразилія активно береться за проведення масштабних спортивних подій (чемпіонат світу з футболу, гандболу, Олімпіада, до того ж у країні постійно проводиться етап «Формули-1»), витрачаючи шалені гроші на їхню організацію, даний факт аж ніяк не свідчить про високий рівень добробуту всього населення. Якщо коротко, то бразильські будні можна охарактеризувати так: «блиск та убогість». Так, у містах, які вважаються візиткою Бразилії — Сан-Пауло та Ріо-де-Жанейро, — поруч з елітними сяючими від блиску районами можна наштовхнутися на нетрі. Власне, саме там і є місця найбільшого скупчення москітів, на боротьбу з якими, до речі, країна-господар ХХХІ літніх Ігор відрядила 220 тисяч солдатiв. На більшість iз них покладені обов’язки «листонош», котрі будуть роздавати листівки з рекомендаціями, як уберегтися від комарів роду Аедес, які, за словами міністра охорони здоров’я Бразилії Марсело Кастро, для його країни стали «ворогом номер один».

Хай там як, а для тих, кому не страшні «дзижчалки»-кровопивці й хто за будь-яких обставин вирушить на Ігри до Ріо, з метою профілактики зараження вірусом Зіка лікарі рекомендують носити одяг, що максимально закриває тіло, використовувати репеленти та не відкривати вікна в готельних номерах, аби уникнути зустрічі з переносником інфекції.