Незапланована зупинка

11.02.2016
Незапланована зупинка

Дарина Зевіна поступово повертається на свій попередній рівень. (з сайта sport-express.ua.)

Відтоді, як у 2010 році на І Юнацьких літніх іграх Андрій Говоров та Дарина Зевіна здобули чемпіонські титули, від цих талановитих плавців очікують високих здобутків на дорослому рівні. Але з першої спроби підкорити Олімп їм не вдалося. Аби на лондонській Олімпіаді-2012 задовільнити високі медальні сподівання співвітчизників, цим перспективним спортсменам не вистачило психологічної зрілості. До Ігор у Ріо-де-Жанейро і Говоров, і Зевіна підходять зі значно більшим багажем життєвого та змагального досвіду.

А от тягар медальних очікувань нікуди не зник. Особливо хочеться побачити на олімпійському п’єдесталі своїх співвітчизників президентові Федерації плавання України Дмитру Качуровському, котрий, обираючись на свою посаду, по суті, обіцяв зробити все для того, аби принаймні одну медаль наша плавецька збірна «виловила» в Ріо.

З огляду на результати, показані на останньому чемпіонаті світу, найближче до окресленої вершини підібрався спринтер Андрій Говоров, який на «мундіалі» в Казані фінішував на п’ятій позиції. Тож не дивно, що ФПУ саме йому намагається створити найбільш комфортні умови для підготовки. Останні кілька років уродженець Севастополя тренувався в Європі під орудою знаного італійського наставника Андре Де Ніно. Щоправда, безпосередньою «підводкою» майстра кролю та батерфляю до Олімпіади займатиметься інший наставник, котрий опікується легендарним бразильським спринтером, неодноразовим чемпіоном світу та золотим медалістом Ігор-2008 Сезарем Сієло Фільйо.

Був час, коли під орудою іменитого іноземного спеціаліста займалася й Дарина Зевіна. Проте, коли після перебування в тренувальному таборі олімпіського чемпіона з ПАР Чада ле Кло українська «золота рибка» минулого літа провалила ліцензійний чемпіонат світу в Казані, вона знову повернулася під крило свого попереднього наставника.

«Усе пізнається в порівнянні. Часу, звісно, не повернути, але мізки, точно, стали на місце», — у коментарі «УМ» каже тато та тренер Даші — Юрій Зевін.

За його словами, на результат Дарини в Казані вплинули проблеми зі здоров’ям, відновленням якого спортсменка й займалася останні місяці. «Ми повністю сконцентрувалися на цій проблемі, через що були змушені пропустити чемпіонат Європи на короткій воді, але тепер ми знову — в формі», — наголошує Зевін, iз радістю коментуючи інформацію про те, що днями його донька нарешті здобула олімпійську ліцензію.

Утім наставник визнає, що Даша далека від оптимальної форми. Водночас він вірить у її зірку. «Якби у мене не було такої впевненості, ми б зайнялися іншою справою, благо, у Дарини для цього є вміння та потенціал», — наголошує тато-тренер, сподіваючись, що його донька зможе-таки потрапити «в кімнату, де на Олімпіаді роздаватимуть цукерки».

Додамо, що, окрім Говорова та Зевіної, перепустки на Ігри в Ріо також здобули Сергій Фролов, Михайло Романчук, Дарина Степанюк та Дмитро Оселедець.