Тріо для еліти

10.02.2016
Тріо для еліти

Ольга Савчук та Катерина Бондаренко (праворуч) святкують перемогу збірної України в Кубку Федерації на зональному турнірі в Ейлаті. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Вигравши зональний турнір в Ейлаті, жіноча збірна України повністю ще не вирішила питання свого повернення в II світову групу Кубка федерації, однак, порівнюючи здобутки двох попередніх сезонів, коли не було навіть подібного роду успіхів, можна говорити, що дівчата зробили відчутний крок уперед. Примітно, що поступальний рух «синьо-жовтих» у КФ розпочався після приходу на капітанський місток Михайла Філіми, який змінив на цій позиції Наталю Медведєву. «За час своєї роботи Наталі вдалося створити чудовий колектив, якого, напевно, ніколи раніше не було. Нині дівчата сприймають одна одну не як конкурентку, а як подругу та однодумця. — коментує «УМ» ситуацію навколо капітанської ротації член президії Федерації тенісу України Всеволод Кевлич. — Але, оскільки досягти прогресу в плані результату Медведєвій не вдалося, вирішили призначити нового капітана».

Чотири попередні роки Філіма очолював чоловічу збірну України в Кубку Девіса й двічі наближався з нею впритул до елітного дивізіону, виводячи Стаховського й К° до «плей-оф» Світової групи. Зовсім скоро буде в капітанській кар’єрі Михайла Філіми й жіночий «плей-оф», у якому його підопічні боротимуться за своє повернення в ІІ світову групу Кубка Федерації.

Після виграшу зонального турніру в І Євро-Африканській зоні КФ збірна України в рейтингу піднялася одразу на десять позицій, утім отримати сіяний статус на раунд «плей-оф» не змогла. Вище за нас — команди Сербії, Канади та Польщі, котрі програли свої перші матчі в ІІ світовій групі, а також збірна Аргентини, яка, як і «синьо-жовті», до стикових матчів пройшла через зональний турнір Можливо, дехто з любителів тенісу був би не проти, аби українській збірній у суперники дісталися польки з четвертою ракеткою планети Агнешкою Радванською чи, можливо, сербки з досвідченою Єленою Янкович, однак 16-17 квітня команді Філіми доведеться зіграти з представницями Південної Америки.

Без сумніву, з жеребом нашій збірній пощастило (та й прийматимемо аргентинок вдома). «Зараз у нас є команда, яка повинна долати «плей-оф» ІІ світової групи. Три гравці з першої сотні має далеко не кожна збірна. До того ж у нас є хороша пара», — пояснює Всеволод Кевлич. Попри те, що в Ізраїлі Україна грала без травмованої Світоліної, представники її команди кажуть, що вже найближчим часом вона повернеться в стрій.

Відтак у матчі проти Аргентини Михайло Філіма зможе розраховувати на допомогу 21-ї ракетки планети Еліни Світоліної, 35-ї тенісистки світу Лесі Цуренко та власниці 72-ї позиції в рейтингу WTA Катерини Бондаренко. Після тривалої перерви Катя знову грає за національну команду. Кілька минулих років вона присвятила сімейним справам та своєму поверненню до першої «сотні». Нині ж, коли вона знову демонструє пристойний ігровий рівень, Бондаренко-молодша готова допомагати «синьо-жовтим».

Порівнюючи з нашими потенціал збірної Аргентини, варто зауважити, що найсильніша тенісистка цієї країни — Марія Ірігоєн — в рейтингу WTA посідає лише 201-ше місце. Що ж, на папері — команда Михайла Філіми — беззаперечний фаворит. І, по суті, перешкодити їхньому поверненню до ІІ світової групи можуть завадити лише вони самі. Принципово важливо, аби між трьома нашими знаними тенісистками — Бондаренко, Світоліною та Цуренко — не виник конфлікт інтересів. Кожна з них звикла проявляти себе в одиночному розряді, але в конкретно взятому матчі комусь із них доведеться поступитися персональними амбіціями. «Аби не було проблем, важливо, щоб дівчата добре усвідомлювали стратегічну лінію на кожен матч. Оптимальний варіант, коли Світоліна й Цуренко гратимуть «одиночки», а Бондаренко з Ольгою Савчук — пару. Проте кожна з лідерської трійки — по-своєму унікальна. Усі вони різнопланові тенісистки. Еліна віддає перевагу захисту, Катя акцентується на силовій манері гри, а Леся має комбінацію цих якостей. Такі можливості, залежно від суперника, дають капітану збірної широкі можливості для варіювання складом», — каже Всеволод Кевлич.