Секундна справа

10.02.2016
Секундна справа

На ЧЄ-2016 українські футзалісти не встояли під тиском сербської збірної та їхньої багатотисячної «торсиди». (з сайта uefa.com.)

Кожна невдача тягне за собою шлейф розпачу та розчарування. Особливо неприємно програвати на останніх секундах поєдинку. Коли ж м’яч залітає у ворота одночасно з фінальної сиреною — ситуація виглядає, як провидіння. Утім для українського футболу (футзал, нагадаємо, вважається молодшим братом «гри мільйонів») подібні явища зовсім не поодинокі. Достатньо лише згадати, скільки голів у кінцівці єврокубкових поєдинків пропустили футболісти київського «Динамо».

Хай там як, а болісні й неприємні емоції, які українські футзалісти пережили в чвертьфіналі чемпіонату Європи проти сербів, напевно, відкарбуються у їхній пам’яті на все життя. Підопічні Олександра Косенка на власному досвіді «познайомилися» з, напевно, головним правилом ігрових видів спорту, яке говорить, що матч закінчується після фінальної сирени/свистка.

«Прикро програвати за 0,3 секунди. Особливо тому, що не залишається часу, аби відігратися. Виходить, десь ми недотерпіли, недограли. Ми постійно говоримо про те, що потрібно грати від першої до останньої секунди, але до цієї останньої секунди ми і недограли», — відзначив наставник української збірної.

Укладаючи в 2014 році угоду з екс-наставником львівської «Енергії», в асоціації футзалу України прагнули, щоб під керівництвом Косенка «синьо-жовті» пробилися до фінальних частин чемпіонатів Європи та світу 2016 року й успішно на них виступили. Що ж, єврофорум залишився у наших футзалістів позаду. Зовсім скоро — «плей-оф» відбору на «мундіаль», який прийматиме Колумбія. «Будемо сподіватися, що до заключної стадії кваліфікації на чемпіонат світу хлопці зможуть відновитися», — наголосив Олександр Косенко.

Наставник «синьо-жовтих» розуміє, що від болісного психологічного удару, отриманого в Белграді, швидко його вихованці можуть і не оговтатися. А міцно стояти на ногах потрібно буде вже в березні, коли має відбутися перший поєдинок «плей-оф» відбору на ЧС-2016. Цікаво, що серед можливих суперників українців у стикових матчах є й збірна Сербії, яка позавчора не дозволила нашій збірній пробитися до півфіналу ЧЄ, де востаннє вона грала в 2005 році.

Загалом, чвертьфінал ЧЄ став для синьо-жовтої команди справжнім зачарованим колом, вибратися з якого вона не може впродовж чотирьох єврофорумів поспіль. Слід визнати, що господарі цьогорічного континентального форуму — серби, аж ніяк не виглядали нездоланним бар’єром. Вітчизняні футзалісти мали достатньо нагод, аби їх засмутити й зламати неприємну для себе багаторічну традицію. Але, за словами Олександра Косенка, його підопічні не змогли вирішити одну проблему. «Ми не реалізовували свої моменти. Кожен забитий гол додає нових сил та емоцій, а кожен не забитий — навпаки. Упевненість поступово нас залишала, сили закінчувалися й, зрештою, на закiнчення нас не вистачило», — роз’яснив причину невдачі в Белграді Косенко. Натомість господарі Євро, окрилені підтримкою переповненої 20-тисячної «Арени Белград», вміло реалізували свої нечисленні нагоди й, вирвавши під завісу матчу мінімальну перемогу з рахунком 2:1, уперше в своїй історії пробилися до півфіналу ЧЄ.

«Можливо, хтось не помітив цього, але впродовж 40 хвилин на паркеті розгорталася справжня битва. Я не бачив подібних матчів дуже давно. Хочеться привітати збірну України з хорошою грою. Водночас я не можу уявити, наскільки важко програвати ось так. Я бачив, що українські гравці шоковані, але у спорті завжди хтось програє, а хтось іде далі», — зазначив головний тренер збірної Сербії Аца Ковачевич.

ТАБЛО

 

Чемпіонат Європи (Сербія). Чвертьфінали. Сербія — Україна — 2:1 (Коцич, 2; Сімич, 40 — Грицина, 24; У: Іваняк, Овсянніков, Бондар,
Д. Сорокін, Журба, Мих. Грицина, Мик. Грицина, Коваль, Валенко, О. Сорокін, Фетько, Разуванов, Рогачов). Іспанія — Португалія — 6:2.