Кому криза — мати рідна

05.02.2016
Кому криза — мати рідна

Бред Пітт у «Грі на пониження» співпродюсер і актор.

Найпрестижнішу премію «Кращий фільм» від Гільдії продюсерів Америки «Гра на пониження», що цього тижня вийшла в прокат в Україні, отримала ще наприкінці минулого року. Ця стрічка, продюсерами якої стали Бред Пітт, Деде Гарднер і Джеремі Клеінер, тоді, за оцінкою професіоналів, обійшла такі фільми, як «Марсіанин», «Легенда Х’ю Гласса», «Бруклін», «Шпигунський міст», «Шалений Макс: Дорога гніву» і «У центрі уваги». Український глядач, напевно, не так гостро відчуватиме соціальний підтекст «Гри...», бо це американці найболючіше відчули наслідки кризи 2008 року. Але нагадування, що фінансисти-банкіри у першу чергу дбають про свої мільйонні й мільярдні прибутки — у будь-якій країні, — ніколи й нікому не зайве.

За основу сценарію «Гри на пониження» взято книгу письменника й журналіста Майкла Люїса «Велика гра на пониження. Таємні пружини фінансової катастрофи» (The Big Short: Inside the Doomsday Machine). Книга вийшла в 2010 році, протягом 28 тижнів вона входила у список документальних бестселерів The New York Times, потрапила у списки найкращих книжок 2010 року за версією ще декількох американських видань.

У фільмі розповідають про розвиток іпотечної кризи в США, передумови світової фінансової кризи, а також тих, хто помітив проблеми в економіці щонайменше за рік і ... заробив на цьому. Головними дійовими особами стали чотири співробітники хедж-фонду. Їм спочатку ніхто не вірив. Вони на чисту воду витягували укладачів замовних рейтингів і недбалість банківських працівників. Хотіли поширити правдиву інформацію через ЗМІ, але їм відмовили, бо працівникам й американських медіа часто вигідніше мати гарне матеріальне забезпечення, аніж говорити правду.

Фінансову кризу 2007-2008 років багато економістів вважають найгіршим економічним колапсом із часів Великої депресії 1930-х. Вона почалася з іпотечної кризи в США, банкрутства банків, наприклад Lehman Brothers, і падіння цін на акції, проклавши шлях світовій економічній кризі, яку іноді називають «великою рецесією». Обвал фондового ринку в жовтні 2008 року став рекордним для ринку США за останні 20 років, для ринку Японії — за всю історію.

Режисер «Гри на пониження» — Адам МакКей («Зведені брати», «Копи в глибокому запасі», «Людина-мураха»). У фільмі також знялися Бред Пітт, Стів Карелл, Райан Гослінг і Карен Гіллан. Фільм дещо задовгий і перенасичений банківською термінологією, з прекрасним перекладом на українську («Їх смажений півень у дупу клює, а вони думають — тайський масаж».