«Осінь на Плутоні» буде

05.02.2016
«Осінь на Плутоні» буде

Спільно з інженером, програмістом та художниками для вистави вже розробляють лялькові прототипи літніх людей, виконані у реалістичній манері. (з сайта biggggidea.com.)

«Я стара. 84 роки, і нікого в мене вже нема. Сьогодні сама собі заколядувала. Я не маю дому, завалилась хата, вона була стара. Така доля, що поробиш,.. вже 13 років лежу. Але я нічого не кажу, то так Бог дав — значить, так має бути. ...Молюся, молюся і молюся за всіх людей. І за тебе молитися буду... Треба любити Бога і ближнього. Так є, а що інакше?»

Подібні розповіді старших людей із Геріатричного пансіонату у Львові група молодих, що навідується туди раз на тиждень, чує щоразу. Саме такі сповіді і підштовхнули до ідеї створення вистави «Осінь на Плутоні». Осінь — бо це пора, що асоціюється зі згасанням життя та збором урожаю (життєвого досвіду людей, зокрема). А Плутон — бо це найвіддаленіша планета Сонячної системи.

«Хоча до сьогодні вчені ще не висловили остаточної думки стосовно астрономічного статусу Плутона. Як і в Сонячній системі, у соціальному просторі також є малодосліджені закутки. І геріатричні пансіонати належать до такої маловідомої для нас дійсності, — констатують ініціатори соціальної постановки. — Наш проект — це спроба спільно подумати про відповідальність за своє життя, людську гідність і добро. Кожного разу ми бачимо немічних, хворих людей і безвихідь, а запах старості переслідує навіть удома. Але попри все це ще є неймовірні людські історії, які містять у собі щось важливе і водночас невловиме. Вони повертають нас до витоків людяності, і ми хочемо поділитися цим з іншими».

Виставу створюватимуть, поєднавши мистецтва сучасного танцю, аудіодизайну (особлива увага приділяється розробці звуко-шумової партитури), документального театру й реалістичних ляльок. Спільно з інженером, програмістом та художниками уже розробляють лялькові прототипи літніх людей, виконані у реалістичній манері. На сцені вони говоритимуть записами справжніх голосів своїх героїв завдяки унікальній десятиканальній аудіосистемі, що створюється спеціально до потреб вистави. Команда проекту — дев’ятеро ентузіастів: режисер і драматург Олександр Брама, танцівниці-перформери Марія Бакало та Мар’яна Клочко, музиканти Тімур Гогітідзе та Faust, художник-оформлювач ігрових ляльок Оксана Россол, соціолог Вікторія Бриндза, акторка Анастасія Лісовська й Ісабель Меркулова. Таланти й заняття кожного значно об’ємніші, майже кожен має досвід організації мистецьких заходів в Україні і за кордоном чи принаймні участі в них.

Для постановки потрібно відносно небагато грошей: на матеріали для виготовлення ляльок — 6850 грн., для виготовлення аудіосистеми — 7625 грн., розробки ПЗ для управління — 2000 грн. Автор проекту, драматург і режисер Олександр Брама днями розпочав в інтернеті краудфандинг-кампанію на «Спільнокошті» з метою зібрати гроші для створення документальної вистави «Осінь на Плутоні».

Уже за перший день доброчинці перерахували 25% від загальної суми. «Від імені всієї команди проекту хочу висловити подяку всім друзям, знайомим та зовсім не знайомим доброчинцям, усім-усім людям, які підтримали нас, написав у «Фейсбуку» Олександр Брама. — Дякую театру Zoloti Vorota Teatr за те, що поповнив своїми виставами список винагород для наших доброчинців. Дякую Театральній Платформі за інформаційну підтримку. Особливо мене зворушило повідомлення Марти. Марта — театральний критик із Польщі, живе у Словаччині, вона написала: «Дуже хочу підтримати ваш проект, але я зараз подорожую автостопом Аргентиною і маю тільки мобільний інтернет, тому не можу перерахувати гроші через «Спільнокошт». Чи маєш ти рахунок для євро? Якщо ні — давай український. Через тиждень ми мали би бути в Ushuai, сподіваюсь, що звідти зможу переслати гроші».