Факти? Слово проти слова

02.02.2016
Факти? Слово проти слова

Андрій Сарвіра продовжує перебувати під вартою.

Караван судових засідань — і знову все без змін. 27 січня добровольця, бійця 81-ї аеромобільної бригади Андрія Сарвіру (Санчеса), якого засудили до п’яти років позбавлення волі за бійку семирiчної давності з місцевим мажором, залишили під вартою до рішення Апеляційного суду, де розглядається скарга Сарвіри. Постанову про подальше утримання під вартою виносили у міському суді Вінниці.

 

Під час перерви, коли суддя Юрій Ковбаса зважував усі «за» і «проти», аби прийняти рішення, Санчес розповів, що за чотири місяці перебування в СІЗО перечитав чимало книжок, які йому передавав батько. Скарг на умови утримання в СІЗО не має. А щодо тієї бійки, то шкодує лише про те, що на той час йому не вистачило певних знань і розуміння, аби взагалі уникнути цієї ситуації.

Захисники Андрія намагались довести судді, що утримання під вартою хлопця є незаконним. «Його затримали на виконання вироку суду, що вступив у законну силу. Але на даний час вирок суду в законну силу не вступив, тому підстав для його затримання не було. А прогнозувати, коли він вступить, неможливо. Це може бути рік, два. І весь цей час людина перебуватиме в неволі», — висловлювала позицію захисту адвокат Тетяна Дмитришина. — Крім того, після 60 днів утримання під вартою міру запобіжного заходу потрібно переглядати. У нас уже 124 дні ніхто її не переглядав. Ваша честь, прошу Вас не порушувати принцип Європейського суду про невинуватість особи та негайно звільнити мого підзахисного».

Інший адвокат Санчеса Валерій Шалагінов наголосив, що наразі незрозуміло, в якому процесуальному статусі перебуває Сарвіра. Оскільки його вину ще не довели, він — підозрюваний і має право бути на свободі. Однак аргументи адвокатів суддю не вразили, він зазначив, що розгляд апеляції на рішення суду, за яким Санчесу дали п’ять років ув’язнення, зупиняє дію вироку, але не зупиняє сам вирок.

Також прохання захисників заперечив повністю і прокурор, посилаючись на те, що, будучи на підписці про невиїзд, Андрій її порушив. Як зауважив сам Санчес, під «порушенням» вбачається його поїздка в зону АТО. Зрозуміло, рішення суду вважає несправедливим, але водночас зізнається, що воно не стало для нього сюрпризом.

На засідання суду, як завжди, прийшло чимало друзів, бойових побратимів, активістів та журналістів. Нагадаємо, що у 2008 році у центрі Вінниці між Сарвірою та трьома незнайомцями виник конфлікт. З одного боку був 19-річний Андрій Сарвіра зі своїм шкільним товаришем Миколою Шевчуком, з іншого — 19-річний Сергій Семенчук iз друзями. Чисельна перевага була на боці другої компанії. Згідно з текстом вироку, Семенчука супроводжували двоє. Ще кілька його знайомих були там же, але у справі фігурують як свідки. За словами Санчеса, ці «свідки» також брали участь у бійці. У результаті, через сім років, Андрію Сарвірі присудили п’ять років за шрам на носі Сергія Семенчука.

Справа Сарвіри викликала чималий резонанс. Його захищає ціла команда адвокатів, про перебіг справи повідомляють журналісти численних українських медіа, у Facebook розгорнута кампанія на його підтримку. Прихильників Санчеса обурює головним чином те, що його засудили без виразних доказів провини. Є тільки слово проти слова.

Ще більшої гіркоти цій історії додає і відсутність логічної, адекватної відповіді на запитання: чому патріота Санчеса, котрий добросовісно з фронту їздив на всі судові засідання, продовжують утримувати під вартою? Адвокати й на це рішення планують подавати апеляцію.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>