Прокрався? Сиди вдома

02.02.2016

Представникам Кабінету Міністрів, а також керівникам центральних органів виконавчої влади потрібно заборонити залишати територію країни. З такою ініціативою виступив народний депутат (фракція Опозиційного блоку), голова підкомітету Верховної Ради України з прав людини Вадим Рабинович.

Ініціатива міститься у поданому Рабиновичем проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади після прийняття рішення про відставку Кабінету Міністрів України з метою уникнення ними відповідальності».

У пояснювальній записці до законопроекту народного депутата констатується той факт, що щодня українські та світові ЗМІ повідомляють про корупційні скандали в нинішньому уряді. «Це говорить про те, що нова влада нічим не відрізняється від попередньої, вона також втягнута в різнi корупційні схеми, за допомогою яких iз держбюджету викрадаються десятки мільярдів гривень. І все це відбувається в той час, коли в Україні фактично йде війна, коли переважна частина українців живе за межею бідності».

Рабинович звертає увагу на те, що вже стало традицією кожної нової влади в Україні шукати «папєрєдніков», які розікрали мільярди доларів держкоштів і переховуються далеко за межами України. Вже традиційно кожна нова влада намагається заарештувати закордонні рахунки таких чиновників iз метою повернення вкрадених коштів у скарбницю. І вже традиційно все це перетворюється лише на декларації, а фактично ми бачимо наступне: грошей у бюджеті, як і раніше, немає, жоден з утікачів-чиновників до відповідальності не притягнутий.

Тому сьогодні як ніколи необхідно вжити всіх заходів для того, щоб злодійкуваті члени нинішнього уряду, керівники центральних органів виконавчої влади після своєї відставки були позбавлені можливості безкарно втекти з країни, як це робили ті, кому вони прийшли на зміну, вважає Рабинович.