Особливості перемог над росіянками

02.02.2016
Особливості перемог над росіянками

На третьому етапі Кубка світу-2015/2016 в Афінах лідер російської жіночої шаблі Софія Велика (ліворуч) двічі — в індивідуальному та командному фіналах — зазнавала болючого фіаско. (з сайта fie.org.)

Протистояння української та російської жіночої шаблі триває не один рік. Відтоді як в 2008-му наші дівчата стали олімпійськими чемпіонками Пекіна та через рік виграли планетарну першість, на кожних великих змаганнях «синьо-жовтий» квартет, як тінь, почали переслідувати «триколірні». Аби не дозволити українським шаблістам тотально домінувати на помості, в 2010 році росіяни виписали для своєї збірної відомого французького наставника Крістіана Бауера. Опікувані однією з найбільш багатих осіб Росії, олігархом Алішером Усмановим, який, до речі, є президентом Міжнародної федерації фехтування, збірна російських шаблісток відтоді міцно вхопилася за фаворитський статус, вигравши за останні шість років чотири титули чемпіонок світу.

Але навіть в умовах доволі нерівної конкуренції (без сумніву, фінансові та лобістські можливості у росіянок значно більші) українському квартету час від часу вдається переходити дорогу амбітним конкуренткам. Зокрема, наші дівчата порушили домінування команди російських шаблісток у 2013-му році, коли перемогли на чемпіонаті світу в Будапешті. Ще одного разу українська шабля нанесла удар по амбіціях наших північних сусідів у 2014-му, коли в Казані лідер «синьо-жовтих» Ольга Харлан виборола титул найсильнішої шаблістки планети. Утім минулий рік всуціль пройшов під знаком російської збірної. І у фіналі ЧС, і у півфіналі ЧЄ квартет на чолі з Великою перемагав четвірку Харлан. Однак із наближенням Олімпіади, куди, нагадаємо, після восьмирічної перерви повертається жіноча командна шабля, ініціативу почали перехоплювати «синьо-жовті».

На Кубку світу-2015/2016 відбулося три командних україно-російських фінали. І, що приємно, перед, хай мінімально, у цій дуелі ведуть наші шаблістки. Їхня остання зустріч відбулася минулого уїк-енду в Афінах, де наша четвірка в складі Харлан, Аліни Комащук, Олени Вороніної та Олени Кравацької видряпала важку перемогу — 45:44. Уже традиційно у вирішальній міні-дуелі фехтували лідери своїх збірних — Харлан і Велика. Попри те, що росіянка мала стартову фору в два пункти, яка навіть, було, зросла до чотирьох очок (38:42), останнє слово у фіналі все ж сказала 25-річна миколаївка.

До слова, не пощастило Великій і в індивідуальному фіналі, де вона поступилася американці Маріель Загуніс (15:11). Найкращий особистий результат з українок в Афінах показала Харлан, обмежившись, щоправда, безмедальним п’ятим місцем. На восьмій позиції третій етап КС завершила партнерка Ольги по «золотій» олімпійській четвірці Галина Пундик. Іще одна учасниця того веселого й надуспішного квартету — Ольга Жовнір — замкнула «топ-30».

При цьому, незважаючи на доволі високі місця своїх досвідчених вихованок, наставники української збірної в командних змаганнях на підмогу до Харлан відрядили молодих Комащук (43-тє місце в індивідуальному протоколі), Кравацьку (28-ме) та Вороніну (93-тє). Власне в такому складі наша четвірка пройшла головні старти 2015 року, здобувши при тому, хоч негативний, але важливий досвід боротьби з російськими шаблістками. Вочевидь, готуючись до Ігор-2016, тренерський штаб синьо-жовтої команди вирішив «награвати» саме цей колектив, який продемонстрував, що здатен на рівних протистояти титулованим росіянкам.