Важливі аргументи

29.01.2016
Важливі аргументи

У чоловіків-одиночників після короткої програми на ЧЄ-2016 лідирує іспанець Хав’єр Ернандес. (з сайта www.ecbratislava.com.)

Попри те, що в останні роки дорослі чемпіонати країни не відзначаються масштабною «відвідуваністю» з боку спортсменів — інколи стартові протоколи можна сплутати зі списком призерів змагань — практично кожного року в Україні спалахують гарячі суперечки навколо «делегатів», покликаних представляти нашу країну на чемпіонатах Європи та світу. Через мінімальну квоту, що має наше фігурне катання на міжнародних змаганнях, та велике бажання «привезти» з головних стартів сезону хороший результат тренерській раді інколи доводиться порушувати так званий спортивний принцип відбору.

Справедливо вважають, що представляти Україну на ЧЄ та ЧС має переможець національної першості, котра спеціально для цього проводиться незадовго до старту представницьких міжнародних змагань. Але часом усе виходить трохи інакше. Різного роду обставини призводять до того, що остаточний перелік учасників визначають не на льоду, а у «високих» кабінетах — під час запеклих словесних дебатів.

Ось і цього разу у формуванні заявочного листа на майбутні євро- та планетарні форуми єдиного узгодженого рішення у керівного органу Федерації фігурного катання України не було.

Основна суперечка розгорнулася навколо нашого представника в чоловічому катанні. Несподівано для багатьох звання чемпіона країни здобув юний Іван Павлов. Його доволі скромний за технічною складністю (але ідеальний — за виконанням) прокат судді оцінили вище, ніж роботу більш досвідченого та майстровитого Ярослава Паніота, що в минулому сезоні був «першим номером» в українському чоловічому катанні. Найбільше невдоволення роботою суддів, які «не помітили» на останньому ЧУ четвертного стрибка Паніота, виказував його наставник В’ячеслав Загороднюк. Мовляв на ЧЄ без подібних технічних елементів робити нічого, що вже говорити про планетарну першість. Зрештою, на тренерській нараді вирішили: якщо Павлов «завалить» ЧЄ, то на ЧС до Бостона поїде його головний суперник.

Зрештою, торік на єврофорумі Паніот фінішував на 16-му місці. Водночас Павлов після короткої програми у Братиславі посідає 13-ту сходинку, маючи при цьому в активі рекордну для себе суму балів — 68,78.

Непогано, як для дебютантки, проявила себе в перший день ЧЄ й наша одиночниця Ганна Хниченкова, яка хоч і не виконала один з обов’язкових стрибків (подвійний лутц), але пробилася в другу частину змагань. Після короткого прокату 21-річна представниця Дніпропетровська йде 19-ю. До слова, на минулому ЧЄ Україну представляла Наталя Попова, котра, в підсумку, показала 16-й результат (коротку програму вона завершила тоді з 18-м показником). Але нинішній сезон вихованка Віктора Петренка пропускає. Цікаво, що на чемпіонаті України Хниченкова стала другою, поступившись 14-річній Анастасії Гожві. Але через зовсім юний вік переможниці «ліцензійної кваліфікації» до Братислави поїхала віце-чемпіонка країни. Відзначимо, що через відсутність в українській збірній «дорослого» дуету наша країна не буде представлена в змаганнях спортивних пар. А серед «танцювальників» синьо-жовтий прапор захищатимуть також дебютанти — Валерія Гайструк та Олексій Олійник.