Шайба «в комплекті»

27.01.2016
Шайба «в комплекті»

Тримаючи лідерство в «регулярці», хокеїсти «Донбаса» б’ють не тільки суперників, а й персональні рекорди. (з сайта hcdonbass.com.)

Коли напередодні сезону Федерація хокею України знову з миру по нитці збирала учасників для національної першості, в уяві вимальовувався скромний «міжсобойчик» за участі пари-трійки амбітних команд.

Але, в підсумку, стараннями небайдужих меценатів, національній першості вдалося надати форму справжнього чемпіонату з усіма необхідними для подібного турніру атрибутами: пулом фаворитів, командами-аутсайдерами та «середняцьким» ядром, представники якого нині ведуть запеклу боротьбу за четверте місце в «плей-оф».

Як ідеться в регламенті ЧУ, до другого етапу першості (тобто «плей-оф»), який розпочнеться на початку весни, проходять чотири найкращі колективи за підсумками першої частини турніру. Уже зараз видно, що до квартету «обраних» на дострокових засадах проб’ються «Донбас», «Дженералз» та «Кременчук». А от хто отримає останню перепустку, мають визначити «Витязь» та «Білий барс».

Загалом здавалося, що довга «регулярка» перетвориться на нудний та малоцікавий марафон. Але вийшов доволі захопливий серіал із кількома гостро закрученими сюжетними лініями. У ситуації, коли останній учасник квартету «плей-оф» буде значно слабшим за трьох інших його членів, принциповим є статус переможця «регулярки». По суті, для найкращої команди першого етапу зустріч у півфіналі з четвертою командою регулярного сезону перетвориться на «легку прогулянку», тоді як протистояння другої та третьої команд «регулярки» матиме всі ознаки «битви за виживання».

Наразі лідируючу позицію в ЧУ, маючи двоочкову перевагу над «Дженералз», утримує «Донбас». Проте один невірний рух донеччан, і на горі турнірної таблиці може відбутися рокіровка. Щоправда, розраховувати на «допомогу» конкурентів «генералам» навряд чи варто. Швидше за все, доля «золота» визначатиметься в очному протистоянні конкурентів.

Натомість зустрічі з іншими учасниками ЧУ для пари фаворитів перетворилися на матчі з відточування голеадорської майстерності. Так, приміром, в своєму останньому матчі «Донбас» переміг опонентів із «Рапіда» з рахунком — 17:1. «Генерали» ж зі своїм останнім суперником обійшлися трохи поважніше, здолавши «Юність» — 7:1. Водночас під час попереднього побачення цих колективів у ворота харківського клубу залетіло аж 24 «сухі» шайби.

Додамо, що учасникам нинішньої першості вдалося закинути найшвидшу шайбу в історії чемпіонатів країни. Зробив це захисник «генералів» Олександр Караульщук, відкривши рахунок у матчі з «Компаньйоном» на шостій секунді.

Натомість представник «Донбасу» Віктор Захаров по ходу сезону спромігся оновити індивідуальний рекорд результативності, який був встановлений у 2006 році Дмитром Марковським. Тоді за 30 матчів хокеїст закинув 40 шайб. Нині ж після аналогічної кількості проведених поєдинків на рахунку Захарова 42 влучних кидка.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Регулярний сезон. «Юність» — «Дженералз» — 1:7, «Кременчук» — «Юність» — 8:0, «Дженералз» — «Білий барс» — 6:0, «Витязь» — «Компаньйон» — 8:2, «Рапід» — «Донбас» — 1:17, «Компаньйон» — «Білий барс» — 0:3, «Донбас» — «Витязь» — 7:4, «Дженералз» — «Кременчук» — 3:2, «Юність» — «Рапід» — 6:2.

Турнірне становище після 30 матчів: «Донбас» — 80, «Дженералз» — 78, «Кременчук» — 73, «Витязь» — 47, «Білий барс» — 40, «Рапід» — 16, «Компаньйон» — 15, «Юність» — 11.