Президентам не все під силу

27.01.2016
Президентам не все під силу

Проти «старого знайомого» Володимира Путіна — екс-очільника ІААФ Ламіна Діака — висунули нову порцію корупційних звинувачень. (з сайта www.gazeta.ru.)

Перефразовуючи відомий вислів, можна сказати, що на кожного хитруна у великому спорті знайдеться свій викривач. Так, завдяки розслідуванню та оприлюдненій доповіді голови комітету з етики ФІФА американця Майкла Гарсії увесь світ дізнався про масштабну корупцію в Міжнародній федерації футбольних асоціацій. Попри те, що ця гучна справа до кінця ще не розплутана, наслідками оприлюднених викривальних фактів уже стало відсторонення від профільної діяльності знаних у футбольному світі осіб — Йозефа Блаттера, котрий упродовж 17 років очолював ФІФА, та Мішеля Платіні, який останні вісім років керував УЄФА. Не виключено, що наслідком правової роботи Майкла Гарсії може стати й зміна господарів двох наступних «мундіалів», котрих звинувачують у нечесній боротьбі за право проведення масштабних футбольних форумів.

Водночас іншому шукачеві правди — голові комісії Всесвітньої антидопінгової агенції з розслідування використання допінга російськими атлетами Діку Паунду — вдалося викрити «мафіозне гніздо» в Міжнародній федерації легкої атлетики, котра вмить iз впливового гравця перетворилася на «відступника», з яким тепер ніхто не хоче мати справи.

Після того як днями Паунд — засновник та екс-голова ВАДА — оприлюднив другу частину своєї викривальної доповіді, всесвітньо відомий виробник спортивного одягу та водночас головний спонсор ІААФ — «Адідас» — заявив про розірвання довгострокового багатомільйонного контракту з нечесною федерацією. І це при тому, що в серпні минулого року в ІААФ змінився президент, а її колишній очільник — Ламін Діак, звинувачений французькими органами правопорядку в корупції, потрапив за ґрати. «Я думаю, що в ІААФ тепер розуміють, якого масштабу проблеми на них чекають. Не думаю, що до публікації цього звіту вони розуміли, наскільки все було погано. Навряд чи вони знали, що Ламін Діак вимагав гроші у спортсменів... У них не було і думки про таке. Там думали, що головна проблема — це допінг. Але в нас є значно серйозніші звинувачення. Просто до завершення розслідування ми не будемо їх оприлюднювати», — заявив Паунд.

Нагадаємо, що в першому «томі» свого антидопінгового «роману» Паунд звинуватив російських легкоатлетів у системному вживанні заборонених препаратів, прийом яких контролювали державнi органи на чолі з ФСБ. Зокрема, йшлося про те, як під тиском високих покровителів голова Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков дав розпорядження перед перевіркою знищити більше тисячі підозрілих проб.

Натомість в оновленому звіті Паунд вказав, що вирішенням проблемних питань відомих російських атлетів міг опікуватися особисто президент РФ Володимир Путін, котрий перебував у дружніх стосунках з екс-керівником ІААФ Діаком.

У доповіді-розслідуванні наводять історію з приховуванням вживання допінгу одразу дев’ятьма російськими атлетами, котра мала місце напередодні Московського чемпіонату світу-2013.

Тоді про факт порушення росіянами антидопінгових правил Ламіну Діаку повідомив юрист ІААФ Хав Робертс. Принісши шефу неприємну звістку, Робертс у відповідь почув від Діака, що той опинився в складній ситуації, розв’язати яку зможе лише його добрий товариш, президент Росії Володимир Путін. У підсумку, усі дев’ятеро порушників на домашньому ЧС не змагалися, проте історія з їхніми позитивними тестами перетворилася на «таємницю за сімома замками». Як з’ясували згодом французькі слідчі, приховувати сліди спортивного злочину росіянам допомагав особисто Ламін Діак, котрого у Франції звинуватили в отриманні хабара від Всеросійської федерації легкої атлетики.

Що стосується звинувачень на адресу Володимира Путіна, то, як повелося в росіян останнім часом, перша особа їхньої держави жодного стосунку до нехороших справ абсолютно не має. «Наші американські й інші колеги вже ледь не президента нашого звинувачують у допінгу, доводячи справу до абсурду», — заявив міністр спорту РФ Віталій Мутко. Хай там як, а масштаби порушень антидопінгових правил росіянами такі, що у ВАДА сподіваються на їхню добровільну відмову від участі в Олімпіаді-2016.