Крокуючи стежками яскравого минулого

26.01.2016
Крокуючи стежками яскравого минулого

На «Аустреліен оупен»-2016 Катерина Бондаренко показала найкращий поміж українських тенісистів результат . (з сайта www.ausopen.com.)

У кожного тенісиста є найбільш улюблений турнір. У 2008 році в Мельбурні Катерина Бондаренко разом зі своєю сестрою Оленою виграла парний «Аустреліен оупен», здобувши таким чином на Зеленому континенті найцінніший трофей у своїй кар’єрі. На цьогорічній Відкритій першості Австралії Катерина залишилася без фіналу, проте навіть участь у третьому колі «одинака» стала для 29-річної спортсменки неабияким успіхом. Після трирічної перерви, пов’язаної з народженням дитини, Бондаренко-молодша знову зіграла в «основі» «Аустреліен оупен», де повторила своє найкраще одиночне досягнення.

Водночас протистояння 1/16 фіналу проти 19-річної швейцарки Белінди Бенчич не виглядало абсолютно безнадійним. Перший сет узагалі залишився за українкою. Однак дотиснути талановитого вундеркінда Бондаренко не вдалося. Без сумніву, 12-й номер посіву Бенчич отримала від організаторів не випадково, тож у наступних двох партіях перевага швейцарки виглядала закономірною — 4:6, 6:2, 6:4.

Але продовжити успішну ходу Мельбурном Белінді не вдалося — після зустрічі з перспективною швейцарською тенісисткою іменита Марія Шарапова (п’ятий номер посіву) відкрила лік сьомій сотні своїх перемог на професійній арені. Цікаво, що наступною суперницею «Російської сирени» буде перша ракетка планети Серена Уїльямс, яку Марія не може перемогти з 2004 року. Минулого року в Мельбурні їхня очна зустріч відбулася у фіналі, натомість цього разу турнірна сітка звела їх значно раніше. Утім це не заважає назвати матч 1/4 фіналу— Уїльямс — Шарапова достроковим фіналом «Аустраліен оупен»-2016.

Серед інших можливих претендентів на трофей фаворитів практично не залишилося. Приміром, четверта ракетка турніру — Агнешка Радванська з Польщі — за свою кар’єру ще жодного разу не діставалася головного матчу «АО». Натомість в активі білоруски Вікторії Азеренко є аж дві перемоги на Австралійській першості. От тільки відтоді, як у 2012—2013 роках Віка тріумфувала в «Мельбурн парку», в її грі спостерігається відчутний спад.

Інша справа — Уїльямс-молодша. Після невдачі на «Ю-Ес оупен»-2015, яка не дозволила їй здобути історичний «Гранд слем», Серена не виглядає пригніченою. Оговтавшись від болючого фіаско, найсильніша тенісистка планети сповнена бажання здійснити другу спробу в підкореннi заповітного трофею. Зустріч iз Шараповою в цьому плані має стати хорошим індикатором.

У минулому році три з чотирьох турніри «Великого шолому» виграв і лідер чоловічого тенісу — серб Новак Джокович. У 2015-му невдалим для Ноло був «Ролан Гаррос», тоді як у Мельбурні він почувається ідеально. За весь час своїх виступів у АТР-турі Джокович п’ять разів тріумфував на Відкритiй першості Австралії. Примітно, що в легендарного Роджера Федерера подібних успіхів лише чотири.