Скромні досягнення еліти

22.01.2016
Скромні досягнення еліти

Травма не дозволила Еліні Світоліній подолати на «Аустреліен оупен» другий раунд одиночного розряду. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Підбиваючи підсумки напрочуд вдало проведеного «Кубка Хопмана», його фіналісти — Еліна Світоліна та Олександр Долгополов — заявляли, що напередодні «Аустреліен оупен» отримали чудову ігрову практику. Після такої хорошої розминки очікувалося, що в Мельбурні найсильніші тенісистки країни продемонструють пристойний турнірний результат. Проте, в підсумку, далі другого раунду «одинака» ніхто з них не пробився.

Щоправда, критикувати Долгополова за ранній виліт якогось незручно, адже поступився він одному з головних фаворитів змагань — титулованому Роджеру Федереру.

А от перед Світоліною, що була посіяна на «АО»-2016 під 18-м номером, ніхто особливих перепон не розставляв. По суті, як це часто буває з Еліною, вона сама створила собі нездоланні проблеми. Японка Наомі Осака — суперник, як-то кажуть, прохідний. Грати українці не заважала. Загалом, за весь матч у Еліни було 11 нагод узяти подачу суперниці. Проте прима українського тенісу «взяла» лише 2 брейкпоїнти, при тому що опонентці віддала аж чотири свої подачі. Кажуть, що на матч iз японкою Світоліна вийшла з травмою м’язів живота, відтак можливості зіграти на повну силу просто не мала — 4:6, 4:6.

За словами одного з менеджерів тенісистки Всеволода Кевлича, на морально-вольових була змушена Еліна грати й стартовий матч парного турніру. У дуеті з господаркою кортів Дар’єю Гавриловою Світоліна дуже швидко припинила боротьбу, поступившись російському тандему Павлюченкова/Весніна (5) — 0:6, 2:6.

Учорашній день на «Аустреліен оупен» радості українським уболівальникам узагалі не приніс. Поразки в парному розряді сипалися одна за одною. Сергій Стаховський разом зі словаком Мартіном Кліжаном програв голландсько-румунському дуету Рожер/Текау — 5:7, 2:6. А Долгополов у компанії росіянина Дмитра Турсунова поступився уругвайсько-іспанській парі Куевас/Гранольєрс (16) — 2:6, 2:6.

Зрештою, від України в парних баталіях залишилися сестри Кіченок та Ольга Савчук iз Катериною Бондаренко, котрим днем раніше удалося подолати стартовий бар’єр. Нагадаємо, що Бондаренко-молодша також залишилася й єдиним представником нашої країни в одиночному розряді.

Варто зазначити, що за перші два раунди жіночий «одинак» втратив більше половини сіяних тенісисток. До числа скривджених зірок додалися Петра Квітова (6), Тімеа Бачинськи (11), Єлена Янкович (19). Натомість у чоловіків після вильоту Надаля особливих сенсацій більше не траплялося. Хіба що турнір залишив кривдник Рафаеля — Фернандо Фердаско, якого в п’яти сетах вибив iз розіграшу представник Ізраїлю Дуді Села.

Водночас у Мельбурні продовжує залишатися в центрі уваги скандал iз договірними матчами. Як і обіцяли журналісти «Бі-бі-сі», вони опублікували імена тенісистів, пов’язаних iз «договорняками». Серед нечесних на руку спортсменів — кілька знаних персон. Зокрема, хорвати Янко Тіпсаревич та Іван Додіг, словак Лукаш Лацко, австралієць Лейтон Хьюїтт, аргентинець Хун-Ігнасіо Чела. Окрім того, в «чорному списку» троє росіян — Ігор Андреєв, Теймураз Габашвілі, Алекс Богомолов.

Щоправда, президент Федерації тенісу Росії Шаміль Тарпіщев одразу спростував звинувачення на адресу росіян, наголосивши, що всі закиди — на рівні домислів — жодної конкретики.