За місце під сонцем

22.01.2016
За місце під сонцем

Футбол на тлі порожніх трибун став в Україні звичною справою. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

У час, коли команди елітного українського дивізіону в теплих краях готуються до другого кола національної першості, керівники УПЛ, ФФУ, ПФЛ та представники нашої футбольної еліти позавчора в Києві знову обговорювали майбутнє найсильнішої ліги країни. Це вже друге побачення «робочої групи», покликаної оновити формат чемпіонату України, котрий за останні кілька років суттєво втратив свою привабливість.

Першими, хто відчув падіння рейтингу глядацьких симпатій, стали телевізійники. Вони ж і опинилися в авангарді змін, лобіюючи необхідність впровадження нового, цікавішого, формату прем’єр-ліги. Так, приміром, якщо в Федерації футболу України прагнуть повернутися до класичної схеми проведення ЧУ із залученням 16 команд, то власники прав на показ футбольних поєдинків хочуть бачити урізану версію турніру за участі 12 колективів. Мовляв, за таких обставин у чемпіонаті буде значно менше прохідних і нецікавих матчів. Аби було ще цікавіше, телевізійники хочуть «розбити» майбутній турнір на два етапи.

Жодних офіційних підсумків позавчорашньої зустрічі її учасники не озвучили. Утім подейкують, що більшість представників ПЛ підтримують формат «6+6». Згідно з цією версією, на першому етапі змагань 12 команд проведуть «регулярку», після чого, за її підсумками, розділяться на два секстети. Надалі представники першого з них боротимуться за медалі, тоді як друга шістка визначатиме невдах турніру, котрі за його підсумками мусять перейти в нижчу лігу.

Утім говорити про невідворотність подібних змін в українському футболі зарано, адже більшість поважних функціонерів майбутні реформи напряму пов’язують iз кількістю клубів, які пройшли атестацію. Набереться їх 16 — і ніхто у «верхах» не буде заперечувати щодо класичного формату ЧУ. А, власне, остаточне рішення в питанні затвердження регламенту національної першості має прийняти виконком ФФУ, де, до слова, практично кожен функціонер виступає за чемпіонат із 16 клубами.

Аналогічну думку має й наставник «Говерли» В’ячеслав Грозний: «Усі розуміють, що рівень нашого чемпіонату впав. Команди втрачають своїх футболістів. Лідерів удається зберегти лише «Динамо» та «Шахтарю». В Іспанії «Барселона» і «Реал» теж вищi на голову за багатьох команд, забивають своїм суперникам по 5-6 голів, але вони ж через те, що опонент слабший, не позбавляються від нього в чемпіонаті, не скорочують лігу. Тож хочеться, аби ми знайшли компроміс, і маленькі, і слабкі клуби теж мали право на «місце під сонцем» у прем’єр-лізі», — зазначив наставник «Говерли».

Варто додати, що усуненням диспропорцій у вітчизняній футбольній еліті доведеться займатися вже новому керманичу УПЛ, вибори якого заплановані на кінець лютого. Стан, у якому опинилася нині ліга, яскраво свідчить про те, що її нинішній очільник Віталій Данилов не впорався з викликами сучасності. Зрештою, боротися за продовження своїх повноважень він більше й не планує.

Попри те, що до ПЛ не подано ще жодної офіційної заявки, подейкують, що за крісло президента прем’єр-ліги боротимуться Володимир Генінсон, який донедавна був виконавчим директором ФФУ, Равіль Сафіуллін — у минулому керівник ПФЛ та міністр молоді та спорту, а також Ігор Дедишин, який до 2015 року обіймав посаду генерального директора «Карпат».