НОВИНИ ПЛЮС

21.01.2016

Підполковник був не правий

Печерський райсуд Києва визнав винним підполковника СБУ Юрія Бондарєва, який 2 жовтня 2015 року дав наказ затримати журналістів програми «Схеми» проекту «Радіо «Свобода» Михайла Ткача і Кирила Лазаревича. «Бондарєв перевищив службові повноваження і посидить дві доби на гауптвахті, якщо не виграє апеляцію, звичайно», — написала на своїй сторінці у Facebook редактор «Схем», Катерина Горчинська.

При цьому суд визнав журналістів потерпілими в результаті дій СБУ, а також встановив, що затримання було примусовим і що представники СБУ не могли не усвідомлювати, що мали справу з журналістами, оскільки у момент затримання вони говорили з представниками прес-служби. Нагадаємо, що журналістів було затримано у той момент, коли вони знімали дорогі автомобілі працівників спецслужби для свого розслідування.

У свою чергу, журналіст Ткач має намір домагатися поновлення справи про перешкоджання законній діяльності журналістів. «Ми боремося за прецедент. Щоб у силовиків у нашій країні більше ніколи не виникало бажання ламати журналістів», – вважає журналіст.

Де судити «діамантових»?

Вищий спеціалізований суд iз розгляду цивільних і кримінальних справ повинен визначити, де судитимуть екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна, яких було затримано ще на початку липня 2015 року за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах (згодом обоє внесли заставу і були звільнені з-під варти). Відтак обвинувальний акт щодо визначення підсудності перенаправлено до Вищого спецсуду України. Таке рішення позавчора ухвалив Апеляційний суд Києва.

Водночас у ході судового засідання обвинувачення просило суд, щоб справу «діамантових прокурорів» розглядали в Печерському райсуді Києва, натомість захист виступав за розгляд у Голосіївському райсуді Києва. Однак колегія суду заборонила відеофіксацію засідання, оскільки від телеканалів не надійшли клопотання про дозвіл на відеозйомку процесу.

Як відомо, судді апеляційного суду Марії Приндюк, яка дозволила обшуки у «діамантових прокурорів», висунули підозру. За словами заступника Генпрокурора Давіда Сакварелідзе, суддю Приндюк «шантажували, щоб вона визнала, що справа «діамантових прокурорів» сфальшована, однак суддя відмовилася це робити».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>