Після домашніх «посиденьок»

20.01.2016
Після домашніх «посиденьок»

На зборі в Іспанії Лукаш Теодорчик допоміг «біло-синім» розгромити албанський «Скендербеу». (прес-служби ФК «Динамо».)

Стан, коли в українському футболі практично щороку припиняють своє існування професіональні клуби, інакше як системною кризою й не назвеш. «Потрібне серйозне перезавантаження та новий шлях розвитку», — таким бачить шлях подолання системних проблем екс-президент запорізького «Металурга» Андрій Шевчук, який наприкінці минулого року у зв’язку з відсутністю джерел фінансування був змушений припинити існування клубу. У Запоріжжі ще сподіваються на появу потужного інвестора, котрий зможе реанімувати «металургів», але наразі підготовка до весняної частини української прем’єр-ліги триває без них.

Власне сьогодні з відпустки виходить останній із 13 колективів («Олімпік»), які планують продовжити свої виступи в чемпіонаті країни-2015/2016. Із метою економії коштів найближчі три тижні «олімпійці» проведуть в Україні, після чого відправляться до Туреччини. Загалом, схожий сценарій підготовки із домашніми «посиденьками» використають практично всі вітчизняні колективи. А от, приміром, у «Говерлі» вирішили взагалі обійтися без поїздки до теплих країв. Фінансові можливості ужгородського клубу зовсім скромні. Відтак доводиться команді В’ячеслава Грозного використовувати рекреаційний потенціал сонячного Закарпаття.

Водночас наставник «Волині» Віталій Кварцяний б’є на сполох, адже через «мовчання інвесторів» зривається підготовка до другого кола ЧУ. «Як уже давно у футболі, але такої безвиході ще не було», — каже тренер.

По суті, за високими стандартами продовжують жити в Україні лише «Шахтар» та «Динамо». Приміром, «гірникам» керівництво клубу влаштувало прем’єрну поїздку до Північної Америки, де підопічні Мірчі Луческу поєднують участь у «Флорида Кап» з відвідинами «Діснейленда». Водночас динамівці до свого першого за 16 років «плей-оф» Ліги чемпіонів готуються в добре відомій іспанській Марбельї. «Ми вже не перший рік сюди приїжджаємо і знаємо усю інфраструктуру, добре знаємо тих людей, які тут працюють. Важливо, що нам надають усі умови і цінують наш рівень, поважають нас. Загалом, тут є усі умови, щоб успішно і плідно провести цей збір», — наголосив наставник «Динамо» Сергій Ребров. Нагадаємо, що на початку року одразу двоє його вихованців на правах оренди перебралися до німецької бундесліги. Артем Кравець підписав піврічну угоду з «Штутгартом», а Юнес Беланда працевлаштувався в «Шальке». Водночас у «Динамо» про жодних новачків не говорять. Більше того, Ігор Суркіс не виключає, що може попрощатися з кількома іноземцями. Із відкриттям трансферного вікна знову «електризується» повітря навколо Андрія Ярмоленка. Його знову в своїх рядах хочуть бачити «Евертон», «Ліверпуль», «Боруссія» з Дортмунда тощо.

Поки ж футбольні агенти накручують Андрієві ціну, львівські «Карпати» обзавелися новим тренером. Місце Ігоря Йовічевича, контракт якого з «біло-зеленими» сплив наприкінці минулого року, обійняв Володимир Безубяк. Цікаво, що до офіційного оголошення прізвища нового керманича «Карпат» у цьому контексті дуже активно обговорювалася кандидатура Олега Лужного. Утім власник «біло-зелених» Петро Димінський зробив інший вибір. Хоча, подейкують, що в клубі для Лужного запропонують посаду спортивного директора. До слова, з новим наставником до весняної частини сезону почали підготовку й у дніпродзержинській «Сталі», де місце Володимира Мазяра зайняв голландець Ерік ван дер Меєр.