Під натиском «договірняків»

20.01.2016
Під натиском «договірняків»

Після зустрічі зі своїм співвітчизником Вердаско титулований Рафаель Надаль був змушений попрощатися з «АО». (з сайта ausopen.com.)

Під акомпанемент грандіозного скандалу стартував дебютний у сезоні турнір «Гранд слему». Щойно на «Аустреліен оупен»-2016 тенісисти взялися грати поєдинки стартового кола, як впливовий телеканал «Бі-Бі-Сі» оприлюднив приголомшливу новину про те, що одразу 16 топ-тенісистів останніх років мають стосунок до договірних поєдинків.

І хоча британські журналісти не назвали жодного прізвища, подейкують, що дехто з нечесних на руку спортсменів нині виступає на Відкритій першості Австралії, загальний призовий фонд якого, до слова, становить близько 30 мільйонів доларів США. Органи правопорядку Мельбурна одразу ж заявили, що перевірять усі поєдинки на «АО», результати яких виглядатимуть несподіваними та підозрілими.

Без сумніву, подібного роду заяви неабияк обурили тенісний бомонд. Адже тепер кожен сіяний гравець, який зазнає сенсаційної поразки, автоматично перетворюватиметься на потенційного «підозрюваного». Власне, швейцарець Роджер Федерер уже закликав «Бі-Бі-Сі» негайно оприлюднити перелік тенісистів, яких британські журналісти запідозрили в нечесній грі.

Хай там як, а після двох змагальних днів несподіванок і сенсацій на «Аустреліен оупен» назбиралося чимало. Найгучніша наразі подія у чоловічому «одинаку» — невдача екс-лідера чоловічого рейтингу, іспанця Рафаеля Надаля, який, маючи в Мельбурні п’ятий номер посіву, в п’яти сетах, що тривали 4 години 41хвилину, поступився своєму співвітчизнику Фернандо Вердаско — 6:7 (6:8), 6:4, 6:3, 6:7 (4:7), 2:6.

Натомість жіночий авангард на старті вже примудрився втратити свою другу за силою тенісистку. Румунка Сімона Халеп не знайшла аргументів проти китайського «кваліфаєра» Чжан Шуай — 4:6, 3:6. Загалом, «топова» жіноча когорта, що налічує 32 сіяні тенісистки, вже втратила 12 осіб, серед яких Венус Уїльямс (8), Каролін Возняцьки (16), Сара Еррані (17), Андреа Петрович (23), Саманта Стосур (25). Водночас у чоловіків турнірну боротьбу вже завершили п’ятеро сіяних.

Примітно, що в статусі сіяної на старт «Гранд слему» вперше у своєму житті вийшла Леся Цуренко, проте далі першого раунду друга ракетка України та 31-ша у світі — на «Аустреліан оупен»-2016 пройти не змогла, програвши американці Варварі Лепченко — 7:6 (7:5), 2:6, 3:6. Водночас найсильніша тенісистка країни Еліна Світоліна, котра в Мельбурні грає під 18-м номером посіву, стартувала на турнірі з упевненої перемоги, легко розібравшись з темношкірою представницею США Вікторією Дюваль — 6:2, 6:3. До речі, тиждень тому харків’янка перемогла американку й на «Кубку Хопмана» в Перті.

Додамо, що до другого кола «АО» також пробилася й наша Катерина Бондаренко, натомість зробити це не вдалося переможниці кваліфікації Марині Заневській, яка поступилася іспанці Ларі Арруабаррене — 7:6 (7:4), 3:6, 3:6. В цілому, в першому колі основної сітки Відкритого чемпіонату Австралії зіграли семеро українців. Турнірну ж боротьбу продовжують троє — Світоліна, Бондаренко та Долгополов, якого в наступному раунді чекає грізний Федерер.

«Українець добре готовий фізично, володіє хорошою швидкістю, має високий тенісний IQ. Це буде великим для мене випробуванням», — наголошує швейцарець, посіяний на «АО» під третім номером.