І хто йому господар?

19.01.2016

Боротьба за один із найбільших у Східній Європі промтоварний ринок «7-й кілометр» набирає нових обертів. Днями чинне керівництво ринку заявило, що на нього готується чергова рейдерська атака з боку старих господарів. Подібні заяви звучать не вперше. У серпні ринок уже нібито захоплювали, але тоді виявилося, що це була перевірка правоохоронними органами діяльності адміністрації. Цього разу також захоплення не відбулося.

Нагадаємо, що війна за «7-й кілометр» триває в Одесі з 2010 року. Тоді одіозний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко разом зі «смотрящим» Одещини Іваном Аврамовим нібито «попросили» власників «подарувати» їм частку статутного капіталу ринку, трохи згодом «Сім’я» отримала повний контроль над підприємством, відсторонивши старе керівництво. З того часу колишні співвласники Денис Волошин та Віктор Чернат-Добрянський (онук засновника ринку) безуспішно намагаються повернути собі втрачену власність.

Шукати правих і винних у цій ситуації не доводиться, адже обидва бізнес-клани не можна назвати чистими на руку. Місцеві журналісти не раз озвучували інформацію про незаконні оборудки на підприємстві, які мали місце і за старої і за нової влади — тіньові валютні операції, відмивання грошей та контрабанда. Наразі сторони (кожна з яких називає себе законним власником) не гребують жодними засобами — ведуть активну інформаційну війну у ЗМІ і не уникають можливості облити брудом одне одного, звісно, намагаючись триматися в рамках правового поля.

Волошин і Добрянський добиваються «своєї правди» через органи державного контролю — вони вже зверталися до місцевих судів та прокуратури, але безрезультатно, також влаштовували мітинг під ГПУ і передавали звернення до Головного слідчого управління. Їхній головний аргумент — ринок зараз працює за непрозорими схемами, а половина його прибутків iде на фінансування тероризму в Луганській області. Розгляд відкритих за їхніми позовами кримінальних справ затягується.

Нинішня дирекція не раз заперечувала такі звинувачення, відхрещувалася від зв’язків з Іванющенком, (аргументуючи це, в тому числі, статутними документами) і зараз намагається чинити тиск на громадську думку через профспілки. Профспілковий комітет ТОВ «Промтоварний ринок» оголосив про створення Антирейдерського комітету. Його члени готуються до силового протистояння, чергують на ринку ночами, адже чекають на напади з боку найнятих Добрянським «тітушок» і місцевої самооборони.

Уся ця гризня не може не відбитися на репутації підприємства. Навіть найвідданіші фанати ринку потроху відмовляються від шопінгу на ньому. Останнім часом ціни там не відрізняються від цін у великих торговельних центрах — їх продавці чомусь озвучують лише в доларах, а на традиційні знижки, заради яких туди, власне, і їхали — годі розраховувати. «Війна, яку веде керівництво, не приваблює на ринок покупців, а навпаки — ще більше відштовхує. Цей сезон був для мене найбільш збитковим за останні п’ять років, — розповідає «УМ» приватний підприємець Олег, він продає жіночий одяг. — Встрягати в їхні розбірки — залишитись потім на бобах. Якщо і надалі так піде, то треба буде згортати бізнес. Це — катастрофа, але іншого виходу я зараз не бачу».