«Повернення» аргентинського генія

13.01.2016
«Повернення» аргентинського генія

Ліонель Мессі і його п’ятий «Золотий м’яч». (з сайта www.fifa.com)

Ліонеля Мессі хтось не любить, комусь він не подобається, а дехто йому просто заздрить, утім за всіма цими не надто хорошими людськими якостями не можна не помічати футбольної геніальності знаного аргентинського форварда, якого вп’яте ФІФА назвала кращим футболістом планети. Отримавши в період 2009—2012 років чотири «Золоті м’ячі», зірковий футболіст уже тоді переписав футбольну історію, ставши володарем унікального набору найвищих персональних нагород.

Упродовж кількох минулих років Лео перебував у тіні португальця Кріштіано Роналдо з «Реалу», який робив усе можливе й неможливе, аби в боротьбі за «Золотий м’яч» випередити аргентинського «Малюка». Власне гіпермотивований і трохи схиблений на славі Роналдо був би не проти продовжити колекціонування «м’ячів», однак після пари не надто виразних сезонів «Барселону» очолив Луїс Енріке, під керівництвом якого каталонський клуб дуже швидко повернув собі минулу велич. А разом з нею у всій красі засяяв і Мессі, котрий у 2015 році допоміг «гранатово-синім» виграти Лігу чемпіонів, чемпіонат Іспанії, Кубок країни, суперкубок Європи та клубний чемпіонат світу.

За результатами традиційного голосування, участь у якому взяли 171 представник медіа, 165 головних тренерів і 162 капітани національних збірних, Мессі набрав 41,33% голосів. Другим у цьому опитуванні фінішував Роналдо (27,76%), третім — бразильський форвард «Барси» Неймар.

Загалом чергове визнання Мессі кращим серед найкращих мало кого здивувало, хоча, слід визнати, без командних успіхів «Барселони» отримати п’ятий Ballon d’Or Лео було б трохи важче.

Утім у компанії нев’янучого Андреаса Ін’єсти, самобутнього Луїса Суареса та колоритного Неймара геніальний аргентинець просто не мав права погано грати свою партію.

Без сумніву, чудове звучання каталонського оркестру забезпечив його новий диригент. Добре знайомий з клубними традиціями колишній футболіст «Барси» — Луїс Енріке Мартінес Гарсія — зумів відновити старі й вибудувати нові ігрові зв’язки й схеми всередині зіркового колективу. Те, що не виходило в покійного Тіто Віланови та Херардо Мартіно, за один сезон зробив Енріке.

Закономірно, що титул кращого тренера минулого року дістався наставнику каталонців, який, отримавши 31,08% голосів респондентів, випередив наставника «Баварії» Хосепа Гвардіолу (22,9750 та очільника національної збірної Чилі Джордже Сампаолі (9,47%).

От тільки на церемонію нагородження, яка в понеділок в урочистій обстановці пройшла в Цюріху, Енріке не з’явився, відмовившись пояснювати причину своєї неявки. Раніше подібного роду «вибрики», ігноруючи запрошення на урочистості ФІФА, дозволяли собі «особливий» Жозе Моуріньйо, а також «красивий, багатий та великий» Кріштіано Роналдо. Щоправда, отримавши два поспіль «Золоті м’ячі», португальський футболіст перестав «ображатися» на світову футбольну спільноту, яка, на його думку, раніше не помічала його величі, щоразу віддаючи перевагу в голосуванні Мессі.

Тепер же Роналдо намагається слідувати етикету. Вочевидь, знаючи підсумки голосування за володаря «ЗМ»-2015, напередодні церемонії його вручення він ввічливо заявив: «Ліва нога Мессі справді чудова. Вона набагато краща за мою. Тож у нього більше шансів виграти «Золотий м’яч», ніж у мене».

Утім підсумками виборів найкращого футболіста планети задоволеними залишилися не всі. Іще на етапі самого «плебісциту» про свою відмову від участі в ньому заявили представники італійського футболу, демонструючи таким чином свою незгоду з відсутністю у розширеному списку претендентів на «ЗМ» Джанлуїджі Буффона. У федерації футболу Італії так і не зрозуміли, чому до числа 23 кандидатів не потрапив один iз кращих представників «Ювентуса»— команди, яка опонувала «Барселоні» у фіналі Ліги чемпіонів-2014/2015 та виграла в минулому році «скудетто».

Додамо, що звання кращої футболістки минулого року дісталося американці Карлі Ллойд, а кращим жіночим тренером обрали наставницю збірної США Джил Елліс, яка привела свою національну збірну до виграшу Кубка світу. Переможцем іще однієї традиційної номінації — премії Пушкаша за найкращий гол року — став бразильський форвард клубу «Віла Нова» Венделл Ліра.

Також позавчора ФІФА оголосила свій варіант символічної збірної року, до якої потрапили: воротар Мануель Нойєр («Баварія»), захисники: Дані Алвес («Барселона»), Тьяго Сильва («ПСЖ»), Серхіо Рамос, Марсело (обидва — «Реал»), півзахисники: Андрес Іньєста («Барселона»), Лука Модрич («Реал»), Поль Погба («Ювентус»), форварди: Ліонель Мессі, Неймар (обидва — «Барселона»), Кріштіано Роналдо («Реал»).

ВРІЗКА

Футбольні підсумки
ФІФА 2015 року

Кращий футболіст — Ліонель Мессі (Аргентина, «Барселона»)

Кращий чоловічий тренер — Луїс Енріке (Іспанія, «Барселона»)

Краща футболістка — Карлі Ллойд (США, «Хьюстон»)

Кращий жіночий тренер — Джил Елліс (США, збірна США)

Премія Пушкаша — Венделл Ліра (Бразилія, «Віла Нова»)

Символічна збірна — воротар: Нойєр («Баварія»), захисники: Алвес («Барселона»), Т. Сильва («ПСЖ»), Рамос, Марсело (обидва — «Реал»), півзахисники: Іньєста («Барселона»), Модрич («Реал»), Погба («Ювентус»), форварди: Мессі, Неймар (обидва — «Барселона»), К. Роналдо («Реал»).