Не встояли проти пресингу глядачів

12.01.2016
Не встояли проти пресингу глядачів

Еліна Світоліна не впоралася з тиском трибун у фіналі «Кубка Хопмана»-2016. (sapronov-tennis.org.)

Відсутність серед учасників цьогорічного «Кубку Хопмана» його торішніх переможців (збірної Польщі) автоматично зробила головним фаворитом нинішнього турніру минулорічних фіналістів — команду США на чолі з найсильнішою тенісисткою планети Сереною Уїльямс. Однак проблеми зі здоров’ям, які вже на старті змагань виникли у лідера «зірково-смугастих», серйозно змінили турнірні розклади. Вимушено відмовляючись від боротьби, досвідчена й титулована американка давала, так би мовити, дорогу молодим і перспективним, які в підсумку й розіграли головний трофей «КХ»-2016.

Одним із претендентів на перемогу була українська збірна. Пройшовши на одному диханні груповий турнір (три перемоги в трьох матчах), Еліна Світоліна та Олександр Долгополов до вирішального раунду змагань підійшли в статусі рейтинг-фаворитів. За сумарним рейтингом двоє найсильніших тенісистів України на 11 умовних позицій переважали своїх конкурентів iз «зеленої» збірної Австралії. Утім реалізувати свою віртуальну перевагу над опонентами «синьо-жовті» не змогли.

На груповому етапі Світоліна й Долгополов упевнено розібралися з «золотою» командою Австралії, за яку виступали Джарміла Вольф та досвідчений Лейтон Хьюїтт. Натомість переграти ще одну господарську збірну — молодих «зелених» австралійців Дар’ю Гаврилову та Ніка Кіргіоса — українцям не вдалося.

Не останню роль у тріумфі місцевих тенісистів зіграла глядацька підтримка. Ущерть заповнена «Перт Арена» хоч і не агресивно, але палко й наполегливо підтримувала своїх співвітчизників. За словами Олександра Долгополова, упродовж турніру австралійські шанувальники тенісу дуже тепло зустрічали українську збірну, проте у фіналі їхні симпатії були на іншому боці.

Не виключено, що саме психологічний тиск багатотисячної аудиторії «підкосив» переможний настрій першої ракетки України та 19-ї — світу, коли в другому сеті фінального протистояння з Гавриловою (36-й номер WTA) вона не змогла реалізувати п’ять сет-болів. Ведучи перед на тай-брейку з рахунком 6:1, у підсумку Еліна програла й другий сет, і весь поєдинок. «Дарина сьогодні грала дуже добре. Певно, вона заслужено перемогла. А мені слід зробити висновки з тай-брейку. Так, я не зробила нічого неправильного, проте, думаю, і не доклала достатньо сил, аби перемогти», — зізналася Світоліна.

Після невдачі в жіночому «одинаку» для продовження боротьби за трофей iз надією на успішний мікст українській збірній, як повітря, була необхідна перемога Долгополова (36-та ракетка планети) над 30-м тенісистом світу — Кіргіосом. Як і Світоліна, до фіналу в Перті Сашко виграв усі свої попередні баталії в одиночному розряді. Проте талановитого 21-річного австралійця подолати не зміг. «Сьогодні я подавав гірше, ніж у попередні дні. Кіргіос зробив 12 «ейсів», а я лише три, хоча зазвичай у мене буває більше 10 подач навиліт за матч. Згідно зі статистикою, упав і відсоток влучання першої подачі. Вочевидь це і стало причиною поразки», — в коментарі «Українському тенісному порталу» зазначив Долгополов. За таких обставин грати поєдинок змішаних пар сенсу взагалі не було.

На церемонії нагородження, де вітчизняні тенісисти також не залишилися без нагород, отримавши від організаторів невеличку «срібну тацю», Еліна та Олександр виглядали засмученими. Проте вони не приховували, що перед відкритим чемпіонатом Австралії, який стартує 18 січня, отримали чудову ігрову практику.

ТАБЛО

«Кубок Хопмана». Перт.
Фінал. Австралія — Україна — 2:0 (Гаврилова — Світоліна — 6:4, 7:6 (8:6), Кіргіос — Долгополов — 6:3, 6:4).