Виручку вкрав Кабмін

05.01.2016

У ході кримінального провадження за фактом зловживань на ПАТ «Одеський припортовий завод» слідчі прокуратури Одеської області викрили корупційні схеми на сотні мільйонів гривень.

«У рамках провадження отримано відомості про те, що розпорядженням Кабміну України від 03.12.2014 «Про заходи щодо стабілізації роботи ПАТ «Одеський припортовий завод» підприємство зобов’язали отримати в Державному ощадному банку України кредит на суму 5 мільярдів гривень. За ці кошти ОПЗ також зобов’язали закупити за стовідсотковою передоплатою природний газ у НАК «Нафтогаз України». У подальшому ці гроші перераховано в Російську Федерацію для придбання сировини», — повідомив заступник Генпрокурора, прокурор Одеської області Давід Сакварелідзе.

Слідчі вже допитали більше 20 свідків, у тому числі керівників, членів правління заводу і колишнього депутата Давида Жванію. За результатами допитів стало відомо, що підприємство на той момент мало кошти для купівлі природного газу в обсягах, необхідних для ведення господарської діяльності, і не потребувало жодних позик. Попри це, завод оплатив відсотки за непотрібним кредитом у сумі близько 700 млн. грн. замість того, щоб спрямувати ці гроші на розвиток підприємства.

Нагадаємо, що восени минулого року прокуратура Одеської області відкрила кримінальне провадження за фактом продажу продукції підприємства за значно заниженими цінами. У ході слідства, зокрема, стало відомо, що Одеський припортовий завод напередодні приватизації уклав газовий контракт з невідомою компанією, яка позбавила ОПЗ частини валютної виручки.

З листопада на ОПЗ почала поставляти газ маловідома австрійська компанія Antra GmbH, що має українське коріння. Новий постачальник прийшов на зміну структурам групи «Приват». ЗМІ пов’язують компанію Antra GmbH iз колишнім головою комітету Верховної Ради з ПЕК, соратником Арсенія Яценюка Миколою Мартиненком.

Новий договір передбачав давальницьку переробку газу Одеським припортовим iз відвантаженням кінцевої продукції цій фірмі. Тобто увесь кінцевий продукт фактично належав постачальнику газу, що позбавляло ОПЗ валютної виручки і робило його непривабливим для потенційних інвесторів та знизило вартість на випадок приватизації.

30 грудня стало відомо, що ОПЗ припинив виконання договору з австрійською фірмою. Завод відмовився від виконання договору переробки давальницької сировини (толінгу). Підприємство виконало лише 5% від загального обсягу робіт, обумовлених договором, тобто переробив лише 27 млн. кубометрiв газу замість запланованих 500 млн. кубометрiв.

«Цих та інших матеріалів більш ніж достатньо, але я впевнений, які б факти ми не наводили, наші противники будуть говорити, що я займаюся голослівними звинуваченнями і піаром. Вони так говорять, бо більш ніж упевнені, що в умовах теперішньої судової системи їм мало що загрожує. Рух за очищення доб’ється фундаментальної зміни цієї системи», — прокоментував досягнення слідства Мiхеїл Саакашвілі. Він особисто контролює процес і не уникає нагоди звинуватити у корупції всіх причетних до керівництва заводом. Зокрема, це і стало причиною одіозної сутички між ним та Арсеном Аваковим.

Справою, окрім прокуратури, зацікавилося й Національне антикорупційне бюро. Там повідомили про наміри допитати екс-нардепа Миколу Мартиненка й «губернатора» Одеської області Мiхеїла Саакашвілі. Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник. Він наголосив, що на цей час ніякі підозри Мартиненку в корупції на заводі не оголошені. Також зазначив, що НАБУ не реагує на гучні політичні заяви з обох боків, адже вони зазвичай не несуть жодної корисної інформації.

Зазначимо, що поза тим НАБУ відкрило дві справи проти Миколи Мартиненка. Розслідування розпочато у кримінальному провадженні за фактом отримання хабарів при закупівлі НАЕК «Енергоатом» обладнання у чеського АТ Skoda JS, а також за фактом закупівлі ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уранового концентрату в австрійського STEURMANN.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>