Примусова доброчинність

23.12.2015

Бюрократія, мабуть, народилася разом із зародженням перших паростків державного апарату в глибокій давнині. Але незважаючи на «поважний вік», ця «пані» досі живе й процвітає. На жаль, в Україні — буйним цвітом. Маємо багато абсолютно непотрібних чиновників, бо не можуть вирішити елементарних питань і виправити свої ж помилки. Чимало нервів зіпсували, зокрема, 78-річному київському пенсіонеру Василю Васильовичу Здоровилу.

Пенсіонера останнім часом не раз «ганяли» по довідки «діячі» з Пенсійного фонду Подільського району столиці. Василь Васильович декілька місяців тому помітив: щоразу до пенсії йому недораховували по 350 гривень. Коли отримуєш дві тисячі — це відчутно. Лише на ліки у холодну пору нерідко він витрачає близько тисячі гривень. Коли літній чоловік звернувся по роз’яснення до чиновників, ті пояснили: вираховують з нього щомісяця цю суму на потреби АТО, через те, що він — працюючий пенсіонер.

А Василь Васильович вже вісім років, як не працює. Перевірити це в наш комп’ютеризований час, здавалося б, не становить ніяких труднощів. Але ж ні, знайти інформацію, що колишній інженер-будівельник офіційно підробляв, виконуючи проектну документацію для двох будорганізацій, горе-чиновники змогли. А те, що він вже з ними давно не співпрацює — умінь забракло. А коли літній чоловік звернувся до районного відділу Пенсійного фонду, почали вимагати принести довідки з обох організацій про те, що він iз ними не співпрацює.

Найприкріше, що виконати доручення виявилось не так просто. Пройшло чимало часу, й одна з будорганізацій змінила місцерозташування, тож знайти її вдалося лише на околиці Києва. У товаристві УБК «Центробуд», здивувавшись алогічній вимозі чиновників, із розумінням поставилися до прохання пенсіонера й видали довідку. Інша ж організація взагалі ніби «розчинилася», знайти «Укрполреставрацію» так і не вдалося.

Що залишається робити в цій ситуації пенсіонеру? Й далі миритися з незаконними відрахуваннями, недоїдаючи й економлячи мізерну пенсію, аби вчасно заплатити за комунальні послуги?! Ще — нещодавно з’ясувалося — терміново треба робити операцію на оці. Чи просто чиновники Подільського відділення Пенсійного фонду мають визнати свою помилку. Ще й відповідати за неї — як це повинно бути у цивілізованій державі. n