НОВИНИ ПЛЮС

18.12.2015

Компартію офіційно заборонили в Україні

Комуністи програли справу в Апеляційному суді проти Мін’юсту, в позовi вимагали скасувати накази відомства про невідповідність статуту, програми, назви і символіки КПУ закону про декомунізацію. Пiсля цього Окружний адмінсуд столиці ухвалив рішення офіційно заборонити компартію.

Брюссельські переговори

15 грудня Європейська комісія мала оприлюднити шостий звіт про виконання Україною та Грузією Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), результатом чого могло б бути позитивне рішення щодо безвізового режиму для українців. Однак дату оприлюднення звіту відклали. Тож Президент Порошенко виїхав до Брюсселя з 2-денним робочим візитом вирішувати це й інші питання. Вiдбувся «міні-саміт» Україна—ЄС, в якому взяли участь президент Європейської Ради Дональд Туск, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та три єврокомісари, які відповідають за найбільш важливі напрямки реформ в Україні. Втім, до чого домовились дипломати і чому затримали оприлюднення свого рішення, поки невідомо.

Окрім цього, вчора Президент відвідав штаб Верховного головнокомандувача об’єднаних Збройних сил НАТО в Європі та ознайомився з діяльністю штабу Сил спеціальних операцій НАТО. Вiдбулися переговори під головуванням Президента України та Верховного головнокомандувача об’єднаних Збройних сил НАТО в Європі Філіпа Брідлава.

Конфліктний уряд

На засіданні Національної ради реформ між головою Одеської облдержадміністрації Мiхеїлом Саакашвілі та міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим виникла гостра перепалка. Справа ледь не дійшла до бійки — Аваков кинув склянку з водою в Саакашвілі. За словами Авакова, на його запитання до голови ООДА, чому той спілкувався з російським олігархом на тему Одеського припортового заводу і як це пов’язано з його приватизацією, Саакашвілі втратив над собою контроль. «Одеський «губернатор» зірвався і почав кричати на мене: «Ніхто не має права так розмовляти з Мiхеїлом Саакашвілі ... ти корумпований міністр ... а я чесна людина ...» Перейшов до прямих образ. Я утримався від того, щоб його вдарити — хлюпнув йому в обличчя водою», — прокоментував міністр ВС. Натомість одеський очільник звинуватив Авакова у погрозах: «Він почав звинувачувати мене у корупції, зловживанні службовим становищем, почав говорити про якісь мої мільярди, які я начебто вкрав, після чого почав вимагати, щоб я забрався з його рідної України. Арсен Аваков перейшов на нецензурну лайку, на що отримав зауваження Президента. Після цього він намагався запустити у мене склянкою і полізти у бійку», — пояснив Саакашвілі.