Між інтригою та представництвом

18.12.2015
Між інтригою та представництвом

Незалежно від зайнятого місця в поточному розіграші першої ліги, з наступного сезону футболісти «Оболоні» (в темному) можуть «прописатися» в еліті вітчизняного футболу. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

За останні кілька років український елітний чемпіонат залишила значна кількість майстровитих виконавців. Як наслідок, рівень прем’єр-ліги суттєво впав. За великим рахунком, національна першість, що другий сезон поспіль проходить в умовах неоголошеної війни з нашим північним сусідом, стала просто нецікавою. Яскраве тому підтвердження — критично мала кількість глядачів, що відвідують більшість поєдинків турніру. Хоч як крути, а лише на одному українському «класико» за участі «Динамо» та «Шахтаря» втримати на високому рівні рейтинг ЧУ абсолютно неможливо.

В епоху тотальної комерціалізації, коли балом правлять великі гроші, головними критиками існуючої ситуації у вітчизняному футболі стали представники телевізійних каналів, де власне транслюються матчі ПЛ. «90% поєдинків зараз не мають жодного значення і, відповідно, інтерес аудиторії до них відсутній. При цьому канали платять (за право трансляції) клубам абсолютно неадекватні гроші. Якщо нічого не зміниться, найближчим часом телебачення перестане взагалі купувати цей продукт», — каже спортивний коментатор та ведучий канала «2+2» Ігор Циганик, наголошуючи, що вітчизняні медіа цікавлять матчі «приблизно рівних команд», які матимуть турнірну інтригу.

Єдина наразі можливість покращення ситуації — це зміна формату першості. Позавчора саме такий крок й обговорювали на загальних зборах учасників прем’єр-ліги. Частина експертів пропонує перейти на формулу «6+6» (за умови участі в турнірі 12 команд). Тобто першу частину чемпіонату команди гратимуть традиційну «класику», після якої, залежно від місця, зайнятого в «регулярці», їхня боротьба продовжиться у двох підгрупах. Представники «вищого пулу» змагатимуться за медалі, тоді як друга половина боротиметься за збереження прописки в «еліті».

Щоправда, у Будинку футболу своїм першочерговим завданням називають необхідність повернення чемпіонату до звичної схеми з 16 командами-учасницями. Попри те, що в нинішньому складі прем’єр-ліги перебувають лише 14 клубів, частина з яких, до слова, ледь зводить кінці з кінцями, у ФФУ кажуть, що в Україні є клуби, що готові забезпечити необхідний кворум в елітному дивізіоні. За словами віце-президента ФФУ Артема Франкова, одразу п’ять колективів першої ліги — «Зірка», «Оболонь-Бровар», черкаський «Дніпро», «Іллічівець» та «Геліос» (Харків) — пройшли необхідну для виступів в ПЛ атестацію.

«А яким буде формат — «плей-оф», два чи шість кіл — це вже не так важливо. Найголовніше, щоб ми отримали більше представництво команд. А це, у свою чергу, дасть можливість «засвітитися» молодим українським футболістам. Можливо, рівень нашого футболу впаде, але наші збірні отримають нову молодь», — сказав у коментарі каналу «Футбол» виконавчий директор ФФУ Володимир Генінсон. За його словами, уже найближчим часом федерація запропонує прем’єр-лізі збільшити до 16 кількість своїх учасників.

Утім наразі головне питання, що стоїть першим на порядку денному українського футболу, — це стан фінансових справ у шести клубах, які не виконують своїх зобов’язань ні перед ПЛ, ні футболістами. Аби відносно спокійно дограти поточний чемпіонат до кінця, не відсторонюючи від змагань боржників, почесний президент ФФУ Григорій Суркіс пропонує знайти компроміс і підписати з ними меморандум. Що ж до формування складу учасників наступного чемпіонату, то у ФФУ обіцяють максимально відповідально підійти до відбору його учасників.