Приємний аромат історичної весни

11.12.2015
Приємний аромат історичної весни

Підтримати свою команду динамівські фани змогли лише за межами стадіону. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Думається, символічно й цілком логічно, що до свого першого за останні 16 років «плей-оф» Ліги чемпіонів київське «Динамо» пробилося під орудою Сергія Реброва, з ім’ям якого пов’язані найуспішніші миттєвості столичного клубу в суперлізі. Наприкінці 1990-х років команду Лобановського боялися всі без винятку суперники, особливо грізним у тому складі «біло-синіх» виглядав дует форвардів «Ребров — Шевченко».

Шляхом метра

Позавчора, коли динамівці в поєдинку з «Маккабі» фактично оформлювали свій вихід в 1/8 фіналу ЛЧ, обидва зіркові футболісти знову разом опинилися в чаші «Олімпійського». Щоправда, Ребров керував діями «біло-синіх» на тренерському містку. А Шевченко як глядач підтримував свій рідний клуб у віп-ложі.

«Хочеться відзначити велику роботу, проведену Сергієм Ребровим у плані повернення того стилю гри, який був властивий «Динамо» в ті роки, коли ми були партнерами на футбольному полі. Агресивність, як в обороні, так і в атаці, з величезним бажанням добитися перемоги в кожному матчі, незалежно від статусу суперника, сприяли виходу столичного клубу до плей-оф Ліги чемпіонів», — відзначив Шева.

Високий у футбольному світі статус Шевченка дозволив йому стати одним із небагатьох «живих» уболівальників, які отримали від УЄФА можливість на власні очі постежити за знаковою для історії київського клубу миттю. «Поздоровляю всіх наших уболівальників з цим успіхом. Хоча насправді це була не найкраща наша гра. Можна навіть сказати, що вона була гіршою в цьому сезоні. Як не намагаєшся себе налаштовувати до матчу за порожніх трибун, утім все одно сприймаєш його як товариський. Можливо, цей факт і вплинув на наші дії», — пояснив доволі скромний «перфоманс» біло-синьої команди її 40-річний капітан Олександр Шовковський.

Попри серйозну різницю в класі опонентів, динамівці лише одного разу змогли вразити ворота ізраїльського чемпіона, котрий за підсумками групового етапу так і не здобув жодного очка.

«Грати у футбол без глядачів неможливо. Сьогодні була радість зі сльозами на очах. Зрозуміло, що немає тих емоцій», — каже президент динамівського клубу Ігор Суркіс.

Нагадаємо, що через побиття темношкірих глядачів на трибунах «Олімпійського», котре сталося під час матчу 4-го туру «Динамо» — «Челсі», УЄФА покарало «біло-синіх» штрафом — у вигляді двох матчів без глядачів.

Але насправді могло бути й гірше. Адже інцидент, який «змахував» на прояви расизму, за регламентом КДК Європейського футбольного союзу тягнув на дискваліфікацію чи, скажімо, зняття очок. Утім, як наголосили у ФФУ, українському футболу загалом та «Динамо» зокрема пощастило. За словами виконавчого директора ФФУ Володимира Генінсона, це було останнє «жовте», а не «червоне», попередження.

Без глядачів футболу немає

Хай там як, а Ігор Суркіс сподівається, що в наступному домашньому поєдинку ЛЧ, яким буде перший поєдинок «плей-оф», динамівці зможуть розраховувати на підтримку своїх уболівальників.

«Спільно з правоохоронними органами нам удалося виявити й затримати трьох осіб, які влаштували ті безлади. Це великий плюс до апеляції, яку ми сьогодні подали. Думаю, наведені нами аргументи будуть вагомими. У «плей-оф» Ліги чемпіонів важливо, щоб глядачі були на стадіоні», — уточнює власник «Динамо».

Відзначимо, що перші поєдинки 1/8 фіналу Суперліги пройдуть 16 лютого. Жеребкування ж цієї стадії турніру, де український чемпіон матиме несіяний статус, відбудеться 14 грудня в Ньоні. «Із яким суперником грати — немає різниці. Усі команди гідні. Важливо відпочити і добре підготуватися. А зараз потрібно радіти, 16 років не потрапляли до «плей-оф», — зазначив очільник «Динамо» Сергій Ребров.

До «весняної» частини єврокубків готуватиметься й «Шахтар», однак свій похід по міжнародний трофей «гірники» продовжать уже не в ЛЧ, а в Лізі Європи. Однієї (але розгромної) перемоги в групі — над швецьким «Мальме» — донецьким футболістам вистачило, аби забезпечити собі «єврокубкову весну». «Лігу Європи можна порівняти з Лігою чемпіонів. Це теж великий турнір», — вважає наставник «гірників» Мірча Луческу. Останній поєдинок у 2015 році — в Парижі проти «ПСЖ» — український віце-чемпіон програв, проте, як наголошує румун, подібного підсумку його підопічні не заслуговували. «Ми грали проти сильної команди, яка, на мою думку, разом з «Реалом», «Барселоною» та «Баварією» перебуває в «топ-4» кращих колективів Європи. Я задоволений якістю гри, яку ми продемонстрували в груповому раунді ЛЧ. Просто, нам не пощастило з жеребкуванням», — підсумував Луческу.

Додамо, що в 1/16 фіналу ЛЄ гратиме й «Севілья» Євгена Коноплянки. Чинний переможець цього турніру лише в останньому турі ЛЧ зміг залишити останнє місце в «пульці» й заскочити на «пором», що переправляє треті команди групового раунду суперліги до «плей-оф» другого за рангом клубного турніру Старого світу.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 6-й тур.

Група А.

«ПСЖ» (Франція) — «Шахтар» (Україна) — 2:0

Голи: Моура, 57; Ібрагімович, 86

«ПСЖ»: Трапп, ван дер Віль, Маркіньйос,
Д. Луїс, Курзава, Стамбулі, Рабіо, Матуїді
(Ді Марія, 68), Моура (Нкунку, 87), Ібрагімович, Лавессі (Кавані, 69)

«Шахтар»: Каниболоцький, Срна, Кучер, Ракицький, Ісмаїлі, Фред, Степаненко, Марлос (Коваленко, 74), Тейшейра, Тайсон (Бернард, 69), Едуардо (Дентіньйо, 78)

Попередження: Лавессі, 39 — Срна, 62; Ісмаїлі, 81; Ракицький, 84

Суддя — Тейлор (Англія).

Париж, стадіон «Парк де Пренс», 48 450 глядачів.

* * *

«Реал» (Іспанія) — «Мальме» (Швеція) — 8:0 (Бензема, 12, 24, 74; К. Роналдо, 39, 47, 50, 59; Ковачич, 70).

Підсумкове становище: «Реал» — 16, «ПСЖ» — 13, «Шахтар», «Мальме» — 3.

Група В. «Вольфсбург» (Німеччина) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 3:2 (Налдо, 13, 84; Вієйрінья, 29 — Марcьяль, 10; Гілавогі, 82 (у свої ворота)),

ПСВ (Голландія) — ЦСКА (Росія) — 2:1.

Підсумкове становище: «Вольфсбург» — 12, ПСВ — 10, «МЮ» — 8, ЦСКА — 4.

Група C. «Галатасарай» (Туреччина) — «Астана» (Казахстан) — 1:1, «Бенфіка» (Португалія) — «Атлетико» (Іспанія) — 1:2.

Підсумкове становище: «Атлетико» — 13, «Бенфіка» — 10, «Галатасарай» — 5, «Астана» — 4.

Група D. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Боруссія» (М, Німеччина) — 4:2; «Севілья» (Іспанія) — «Ювентус» (Італія) — 1:0 (Ф. Льоренте, 65; Коноплянка («С») — до 68 хв., голева передача).

Підсумкове становище: «МС» — 12, «Ювентус» — 11, «Севілья» — 6, «Боруссія» (М) — 5.

Група E. «Байєр» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 1:1, «Рома» (Італія) — БАТЕ (Білорусь) — 0:0.

Підсумкове становище: «Барселона» — 14, «Рома», «Байєр» — 6, БАТЕ — 5.

Група F. «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:2, «Олiмпіакос» (Греція) — «Арсенал» (Англія) — 0:3.

Підсумкове становище: «Баварія» — 15, «Арсенал», «Олімпіакос» — 9, «Динамо» (Зг) — 3.

Група G. «Динамо» (Україна) — «Маккабі» (Т-А, Ізраїль) — 1:0

Гол: Гармаш, 16

«Динамо»: Шовковський, Д. Сильва, Хачеріді, Драгович, Антунеш, Сидорчук, Рибалка, Ярмоленко (Гусєв, 18), Гармаш (Велозу, 64), Гонсалес, Мораес (Теодорчик, 89)

«Маккабі»: Райкович, Даса, Тібі, Гарсія, Бен Харуш, Іг’єбор (Перец, 73), Рікан, Міха (Вермут, 72), Альберман, Бен Хаїм (Іцхакі, 83), Захаві

Попередження: Антунеш, 31; Д. Сильва, 40; Рибалка, 45 — Іг’єбор, 42; Тібі, 81; Іцхакі, 87

Суддя — Кюйперс (Голландія).

Київ, НСК «Олімпійський», без глядачів.

«Челсі» (Англія) — «Порту» (Португалія) — 2:0 (Маркано, 12 (у свої ворота); Вілліан, 52).

Підсумкове становище: «Челсі» — 13, «Динамо» — 11, «Порту» — 10, «Маккабі» (ТА) — 0.

Група H. «Валенсія» (Іспанія) — «Ліон» (Франція) — 0:2, «Гент» (Бельгія) — «Зеніт» (Росія) — 2:1.

Підсумкове становище: «Зеніт» — 15, «Гент» — 10, «Валенсія» — 6, «Ліон» — 4.

Учасники 1/8 фіналу Ліги чемпіонів-2015/2016:

«сіяні» — «Реал», «Вольфсбург», «Атлетико», «Манчестер Сіті», «Барселона», «Баварія», «Челсі», «Зеніт»;

«несіяні» — «Парі Сен-Жермен», ПСВ, «Бенфіка», «Ювентус», «Рома», «Арсенал», «Динамо» (К), «Гент».

* * *

Юнацька Ліга чемпіонів (до 19 років). 6-й тур. Група А. «ПСЖ» — «Шахтар» — 5:2.

Підсумкове становище: «ПСЖ» — 13, «Реал» — 12, «Мальме» — 5, «Шахтар» — 4.

Група G. «Динамо» — «Маккабі» — 2:0.

Підсумкове становище: «Челсі» — 14, «Динамо» — 10, «Порту» — 8, «Маккабі» — 1.