Інспектор Байден

09.12.2015
Інспектор Байден

Джозеф Байден два дні переконував наших політиків реально боротися з корупцією.

Довгоочікуваний і багатообіцяючий візит віце-президента США Джозефа Байдена в Україну закінчився емоційною промовою в українському парламенті, основний месидж якої полягав у тому, що ніхто за нас нам демократію не побудує, але жодна демократія у світі не будувалася на основі корупції. А якщо ми вдруге після Помаранчевої революції втратимо свій шанс, то третього може і не бути. Судячи з напруженого виразу облич Президента і Прем’єра, які теж прийшли в парламент, вони очікували почути дещо інше.

«Інших політиків немає. Працюйте з цими»

Дещо іншого від приїзду Джозефа Байдена (вже п’ятого за останні два роки) очікували і прихильники різких і кардинальних змін. Щонайменше — «холодного душу» на голови корупціонерів (а саме на таку реакцію віце-президента США, очевидно, розраховували організатори одеського Антикорупційного форуму, про що «УМ» писала у вчорашньому номері) і категоричних вимог кадрових перестановок у владі. Найкраще — із готовими списками «великих реформаторів», які вже точно подолають корупцію і приведуть нас до світлого майбутнього.

Такий сценарій вимальовувався з того, що першою у програмі візиту американського гостя стояла зустріч не з очільниками держави, а з громадськими активістами, які від часів Майдану стали хто народними депутатами, а хто — лідерами громадських організацій. Мовляв, щоб отримати інформацію з перших вуст, а тоді вже іти на «розбори» і вимагати звіту від Прем’єра і Президента. Втім і власної інформації про стан речей в українській політиці, схоже, в адміністрації Барака Обами вистачає. «Мені вдалося побувати у Вашингтоні на цьому тижні, коли служби Байдена, Держдеп та аналітичні центри готували візит американського лідера до України. На всіх зустрічах лунали три прізвища — Мартиненка, Кононенка та Шокіна — як людей, які своєю присутністю в оточенні Яценюка і Порошенка вбивають довіру не лише до нинішнього Прем’єр-міністра і Президента, а до всієї постреволюційної України, лише посилюючи наростаючу за кордоном «втому від України», — зазначав напередодні візиту народний депутат Сергій Лещенко.

Утiм «вірний друг України» Джо Байден вирішив укотре достукатися до патріотизму і совісті українських політиків. Його зрозуміти можна: чергові пертурбації в Україні можуть лише загострити ситуацію і винести на хвилі популізму або явно деструктивні політичні сили, або призвести до зростання впливу Росії через зміцнення позицій Опоблоку та його сателітів. У цьому зв’язку згадується старий анекдот про те, як Сталіну Берія приніс черговий розстрільний список, у якому були практично всі тогочасні письменники. На запитання, а хто ж тоді лишається, Берія лише розвів руками. І тоді Сталін порвав список зі словами: «У мене інших письменників немає. Працюйте з цими».

Життя після Байдена

Червоною ниткою всіх виступів Байдена був наголос на необхідності чіткої і системної боротьби з корупцією. І не лише формально — створенням відповідних органів на кшталт Антикорупційного бюро чи призначення антикорупційного прокурора, про що встигли відзвітуватися наші державники. Але й конкретними результатами. За цим США стежитиме особливо пильно. «Ви не можете знайти жодної демократії у світі, де ракова пухлина корупції ТАК процвітає. Ви не можете знайти жодну таку країну», — наголосив він із трибуни Верховної Ради. Для цього він навіть пообіцяв 190 мільйонів доларів на додачу до 760 мільйонів, наданих США з 2014 року. «Ці фінанси допоможуть боротися з корупцією в правоохоронному секторі та впровадженні реформи в судовій системі, залучати більше інвестицій від приватизації в прозорий спосіб, збільшувати потенціал у галузі торгівлі, робити поступ у конституційній реформі та підтримці громадянського суспільства і незалежних ЗМІ», — зазначив Байден.

Друга позиція, яку сподівалися почути від американського гостя — що робити з Мінськими домовленостями, зокрема — зі змінами до Конституції в питаннях децентралізації влади на сході та амністії бойовикам. «Наші американські партнери почули з нашого боку серйозні застереження, що тиск iз боку заходу на Україну не співмірний iз діями Росії. Зміни до Конституції та закон про вибори на окупованих територіях у нинішніх умовах можуть дестабілізувати державу», — звітувала депутатка Світлана Заліщук за підсумками зустрічі з Байденом. Утім він залишився при своїй думці: угоди потрібно виконувати, навіть якщо Росія взагалі їх не визнаватиме. І Конституцію змінювати треба, іншого шляху він не бачить. Так що до Нового року ці дискусії в парламенті розгоряться з новою силою.

А от позиції Арсенія Яценюка після візиту «інспектора Байдена», як уже встигли охрестити його журналісти, схоже, зміцнилися. «Є прогрес, приміром, у тій-таки антикорупційній реформі, на рівні ухвалення законів, на рівні створення нових органів. Але для того, щоб рухатися далі й ефективно їх втілювати, просто немає можливості зараз переформатовувати уряд», — передає позицію Байдена Світлана Заліщук. «Великий «бєлий господiн» дав зрозуміти, що Арсеній має залишатися. Принаймні до тих пір, поки йому не знайдуть заміни. Яресько і Саакашвілі не підходять зi зрозумілих причин. Інші кандидати ще кастинг не пройшли», — відреагував на це на «Фейсбуці» правозахисник Володимир Чемерис. Чи вплине це на думку депутатів, покаже п’ятничне голосування після звіту уряду.

Візит Джозефа Байдена залишив по собі більше питань, ніж відповідей. Бо все, по-суті, він говорив щиро і правильно: «Я закликаю пана Президента співпрацювати з демократичними силами. Саме цього очікують і заслуговують українці... В України є ще один шанс, і дуже важливо для того, щоб забезпечити процвітання і бути частиною безпечної Європи, викорінити ракову пухлину корупції. Допоки ви продовжуватимете поступ у боротьбі з корупцією, доти США будуть разом iз вами». От тільки важко було позбутися відчуття, що все сказане стосується якоїсь іншої держави і якихось інших політиків. До яких нам іще рости й рости.