«Камбек» у бронзових тонах

08.12.2015
«Камбек» у бронзових тонах

Своє повернення у великий біатлон Олена Підгрушна ознаменувала двома «бронзами» етапу КС в Остерсунді (www.biathlon.com.ua.)

Капітан жіночої біатлонної збірної України Олена Підгрушна весь минулий сезон провела поза активною спортивною діяльністю, утім, як виявилося, цей простій жодним чином не вплинув на кондиції нашої титулованої стріляючої лижниці. Навпаки, річна перерва дозволила Олені максимально потужно розпочати новий змагальний сезон, на старті якого олімпійська чемпіонка виборола дві бронзові нагороди Кубка світу.

Прем’єрна гонка Підгрушної в 2015 році, якою була змішана естафета в шведському Остерсунді, дещо розчарувала. Її непереконливий біг та стрільба на першому етапі міксту не дозволили нашій команді в підсумку потрапити навіть у «топ-10». Однак Олена дуже швидко реабілітувалася в особистих перегонах, де впродовж трьох днів двічі змогла піднятися на п’єдестал. Спочатку капітан жіночої команди здивувала ідеальною стрільбою та швидким бігом у виснажливій індивідуальній гонці, випередивши в боротьбі за «бронзу» прудконогу норвежку Тіріл Екхоф. А згодом лідер «синьо-жовтих» підтвердила реноме однієї з найуспішніших спринтерок сучасного біатлону. Якби не прикрий промах на першому вогневому рубежі, скоріше за все, Підгрушна приймала б вітання з перемогою, однак зрештою фінішувала третьою, піднявшись по ходу заключного кола на п’ять позицій у протоколі. «Лєна швидко бігає останнє коло, тому що добре продумує тактику. Думаю, і в подальшому вона демонструватиме такі ж результати. В Остерсунді вона показала, на що здатна, коли перебуває в розслабленому стані й просто отримує задоволення від гонки», — відзначив новий головний тренер нашої жіночої команди словенець Урош Велепец.

Його робота з «синьо-жовтими» лише розпочалася, проте з продуктивними результатами наставник не забарився. Утім для керівництва ФБУ, котре не приховує, що прагне від співпраці з іноземцем «швидких» здобутків, важливо, аби до найвищого ешелону жіночого біатлону піднялося якомога більше наших дівчат.

У минулому сезоні краще за інших українок виступила Валентина Семеренко, однак розпочати на мажорній ноті поточний Кубок світу їй завадила застуда, через яку сумчанка, по суті, пропустила етап в Остерсунді. Її вихід на старт спринту був радше символічним, адже до перегонів у Швеції Валя виявилася неготовою. Припустившись лише двох промахів, вона фінішувала аж 68-ю й не потрапила до числа учасниць «персьюту». До слова, в гонці переслідування кращою з українських «стріляючих лижниць» прогнозовано стала Олена Підгрушна, щоправда, захистити своє третє місце на старті їй не вдалося. Попередні два медальні фініші відібрали в олімпійської чемпіонки чимало сил. Утім і десяте місце — теж доволі пристойний результат. Загалом, за підсумками першого етапу КС капітан жіночої збірної України зібрала 127 залікових балів й «оселилася» на четвертому рядку загального заліку турніру.