Кремлівський «прометей»

04.12.2015
Кремлівський «прометей»

Щоб дати електрику, 2 грудня на анексований Росією український півострів Крим приїздив президент РФ Володимир Путін. Раніше повідомлялося, що пробний пуск енергомосту в Крим iз Росії провалився. Проте журналістів зібрали, «гарант» прибув, тож офіційний захід пройшов увечері в будівлі «Крименерго» у Сімферополі, передає «Газета.ру». Путін заявив, що енергетики побудували більше ста кілометрів високовольтних ЛЕП. Тож він має честь запустити поки що перший ланцюг, потужністю 200 мВт (українські електростанції постачали 800 мВТ. — Ред.). Ще чотири лінії планують побудувати і запустити до 20 грудня. Також президент РФ щедро пообіцяв до 2017 року подати на півострів газ iз Кавказу і побудувати в Криму теплову електростанцію.

Щоправда, Володимир Путін попередив, що на кримчан можуть очікувати перебої зі світлом, мовляв, нове обладнання потребує обкатки. Крім того, він заявив, що до підготовки до літнього сезону в Криму потрібно повністю замістити електроенергію, що подається з України. «У травні — я просив би вас зробити це якомога швидше — до початку і навіть до підготовки до літнього сезону, щоб було ще чотириста (мВт електроенергії. — Ред.). І таким чином ми повністю б замістили подачу електроенергії з України, і навіть трохи більше б у нас вийшло», — сказав російський очільник.

При спілкуванні з Путіним на камеру «лідер»-сепаратист Сергій Аксьонов, голова Ради міністрів Республіки Крим як суб’єкта Російської Федерації, наголосив на тому, що кримчани були терплячими і заявляли, що їм і задарма не потрібна електрика з України. Проте відео і дописи місцевих у соцмережах, а також офіційні кримські ЗМІ свідчать про інше. Наприклад, жителі південнобережного селища Високогірне погрожують голодуванням — так вони хочуть звернути увагу влади на свій населений пункт, який знеструмлений уже чотири доби. На мітинг через недотримання графіків відключення електропостачання виходили, зокрема, мешканці Керчі.

Загалом із приїзду Путіна вийшла непогана показуха, адже фактично Крим досі — переважно без світла. Навіть за даними «САЦ Міненерго Росії», станом на вчорашнiй ранок без електроенергії залишалися близько 825 900 побутових споживачів. І Аксьонов заявив, що режим НС через енергодефіцит збережеться майже до нового року: «Штаб працюватиме в будь-якому разi до 20 грудня, до того моменту, поки не буде повністю забезпечено житлофонд, поки не буде виставлено розклад роботи промислових підприємств, шкіл, дитячих садів і так далі. Тому працюємо всі в колишньому режимі, поки нічого не змінюється», — сказав Аксьонов.

Продовження теми —

на 13-й стор.

ТИМ ЧАСОМ

У Криму почали полювання на відьом. Суд заарештував майно одного з організаторів блокади Криму Ленура Іслямова на території республіки, передає ТАКС. Про це заявила прокурор Криму Наталія Поклонська. «Встановлено причетність Іслямова до злочину. Накладено арешт на його майно з метою забезпечення виконання вироку в кримінальній справі, тобто з метою відшкодування заподіяної шкоди», — зазначила Поклонська.