Гра в своє задоволення

04.12.2015
Гра в своє задоволення

В атаці — форвард «Хіміка» Віталій Мальчевський. (з сайта http://khimik.com.ua.)

Рішення заявитися на поточний єврокубковий сезон керівництво «Хіміка» прийняло не одразу. Головною передумовою виступу українського чемпіона на міжнародній арені мав бути дозвіл на проведення «хіміками» своїх домашніх матчів у рідному Южному. Зважаючи на неспокійну обстановку на південному сході України, ФІБА-Європа спочатку побоювалася вмикати для невеличкого містечка на Одещині зелене світло єврокубків, утім згодом, детально розібравшись у ситуації, Южний таки отримав усі необхідні дозволи для проведення на своїй території міжнародних поєдинків.

Щоправда, рівень турніру, в який заявився «Хімік», виявився доволі скромним. З огляду на свій чемпіонський статус та, що головне, потенціал, южненські баскетболісти цілком могли зіграти в Єврокубку. Проте, в підсумку, замість других за значимістю клубних баталій Старого світу, в яких, до слова, южненці виступали в сезоні 2013/2014 років, вони опинилися в новоствореному ФІБА Кубка Європи, який прийшов на заміну Кубка Виклику, котрий у рейтингу євротурнірів посідав останню, третю, позицію.

Не дивно, що перший раунд КЄ український чемпіон пройшов на одному диханні, вигравши шість із шести поєдинків у своєму квартеті. Вийшло так, що вже за тур до його завершення «Хімік» забронював за собою перше місце в «пульці», автоматично кваліфікувавшись до «топ-32» розіграшу.

Тож заключний поєдинок проти естонського «Тарту» підопічні Олега Юшкіна грали в своє задоволення. За словами наставника, — на радість власним уболівальникам і керівникам клубу. Перевага «хіміків» над командою, що завершила перший груповий етап другою, виявилася доволі переконливою — 81:56.

«Вітаю всіх iз хорошою грою й проходом нашої команди до наступного раунду з першого місця», — сказав після матчу Олег Юшкін, який, нагадаємо, по завершенні минулого сезону на тренерському містку «Хіміка» змінив латвійця Карліса Муйжнієкса.

До речі, разом з іноземним наставником табір українського чемпіона залишила й низка ключових виконавців — українці Корнієнко та Липовий, американці Нідхем та Мур, утім, здається, їхня відсутність не надто сильно послабила потенціал найсильнішої вітчизняної команди.

Кадрова ротація в «Хіміку» проходить постійно — прізвища легіонерів, які відіграють у команді провідну роль, змінюються ледь не щороку.

Нині лідерські функції в южненському клубі вдало виконує Метью Шоу: «Ми з командою щодня наполегливо працюємо, налаштовуємося на кожен матч, і намагаємося грати якнайкраще в кожній зустрічі. Я дуже радий, що ми виграли сьогодні і вийшли в наступний раунд iз першого місця».

Варто відзначити, що в поєдинку проти «Тарту» темношкірому американцю непогано підігрували наші співвітчизники — Володимир Конєв та Віталій Мальчевський, котрі разом з Шоу набрали по 13 очок.

Додамо, що суперником «Хіміка» на етапі «топ-32», який також матиме вигляд групового раунду, будуть бельгійський «Белфіус», данський «Баккен Бірс» та литовський «Ювентус», з яким український чемпіон змагався на стадії першого раунду.

Попри те, що прибалти посіли в квартеті «L» непрохідне третє місце, до наступного етапу змагань вони пробилися як краща з третіх команд свого дивізіону.

ТАБЛО

Кубок Європи ФІБА. Перший груповий раунд. 6-й тур. Група L. «Хімік» (Україна) — «Тарту» (Естонія) — 81:56 (19:11, 19:20, 21:6, 22:19; Конєв, Шоу, Мальчевський (по 13)). «Ювентус» (Литва) — «Ета» (Греція) — 94:67.

Підсумкове становище: Хімік — 12 очок, «Тарту» — 9, «Ювентус» — 7, «Ета» — 5.