Корупції — бій!

02.12.2015
Корупції — бій!

У Назара Холодницького є всі шанси увійти в історію як людині, яка кинула виклик системній корупції у владі.

Затяжна епопея зі створенням спеціалізованого органу з боротьби з корупцією у найвищих ешелонах влади, схоже, добігає кінця. Як було обіцяно міжнародним партнерам, до 1 грудня Україна таки отримала нового антикорупційного прокурора — останню ланку, необхідну для запуску створюваного протягом року Національного антикорупційного бюро. Останнє ж (не стільки саме Бюро, скільки реальна боротьба з корупцією) — одна з вимог МВФ та інших кредиторів, без чого наступні кредити і реструктуризація боргів опиняються під загрозою. «УМ» спробувала розібратися, чого можна чекати від нового органу і нового прокурора.

Демонстрація відкритості

Загалом боротися з корупцією в Україні мають три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції. Обрання антикорупційного прокурора відбувалося з не меншим розмахом, нiж і обрання голови НАБ. Так само довго створювалася спеціальна комісія із фахівців та моральних авторитетів, так само прискіпливо розглядали вони досьє претендентів. До слова: цього разу конкурсна комісія отримала 360 заяв і пакетів документів від кандидатів, до співбесід після конкурсу було допущено 128 претендентів. У питанні демонстрації відкритості і прозорості процедури Генеральна прокуратура пішла на безпрецедентні заходи: останній етап обговорення претендентів відбувався під прицілом телекамер і прямою трансляцією на сайті відомства.

Утім складалося враження, що це була більше демонстрація відкритості, передусім перед закордонними партнерами. Бо ввічливий натяк посла ЄС в Україні Яна Томбінського, що четверо представників Шокіна у згаданій комісії не викликають довіри і їх варто було б замінити, ледь не переріс на дипломатичний скандал. Зрештою, найбільш одіозних членів комісії таки замінили. Але — лише двох. Більше втручатися у справи Генпрокуратури Шокін не дозволив.

Остаточний вибір комісії став певним чином несподіванкою. Журналісти робили ставку на двох заступників Шокіна — Романа Говду та Віталія Каська. Але перший не дуже влаштовував західних партнерів, а другий після резонансної справи «діамантових прокурорів» впав у немилість Генпрокурору. Каськові навіть пропонували зняти свою кандидатуру: мовляв, Шокін його все одно не призначить, тому не варто забирати шанс у інших. Зрештою, комісія подала до Генпрокуратури дві компромісні кандидатури — львівського прокурора, «кіборга» Максима Грищука та першого заcтупника прокурора Криму Назара Холодницького. «Нас цікавила незаангажованість і менша кількість впливів на кандидата. Після розголошення у пресі прізвищ Говди і Каська відбувся злив інформації про обох, у тому числі й негативної. Тому ми проголосували за тих, у кого менше досвіду, але є принциповість і бажання працювати», — пояснив «УМ» цей вибір один із членів комісії Євген Нищук.

Молодий і перспективний

Декого насторожило, що Назар Холодницький працював у Кримській прокуратурі. Втім до сепаратизму і захоплення півострова це не має жодного стосунку. Він прийшов туди навесні 2014 року, коли Кримська прокуратура була переведена до Києва після анексії і почала займатися збором доказів сприяння екс-посадовців російській агресії. Сам він родом зі Львівщини, до призначення в Кримську прокуратуру працював у Києво-Святошинській районній прокуратурі. Щоправда, журналіст Віктор Міняйло відкрито звинуватив його у прикриванні співробітників «Кобри», які два роки тому затримали його на дорозі і відібрали гроші. Але ні члени комісії, ні в Генеральній прокуратурі цю інформацію не підтвердили.

Поки що у Назара Холодницького є кредит довіри. А далі — судитимемо за справами. Наразі Генпрокуратура готова була передати близько 250 справ щодо зловживань і корупції у вищих ешелонах влади. «Десь 6,5 тисячi томів цих справ не могли передати, тому що не був призначений антикорупційний прокурор. Будемо сподіватися, що за певний час — від трьох місяців до півроку — ми отримаємо перші конкретні результати», — повідомив  член парламентського Комітету з питань боротьби та запобігання корупції Дмитро Добродомов.

А от епоха Шокіна, очевидно, добігає кінця. Як зазначав раніше керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, Порошенко намагався всіма силами втримати Генпрокурора, щоб отримати лояльну до влади кандидатуру антикорупційного прокурора. Тепер же Шокін може піти, взявши на себе весь негатив.