Поет і леді в фургоні

02.12.2015
Поет і леді в фургоні

У фільмі «Суфражистка» грає Меріл Стріп.

Завершується XV фестиваль «Нове британське кіно-2015». Організований Британською радою в Україні та компанією «Артхаус Трафік», він проходить у кінотеатрі «Київ». «Упродовж п’ятнадцяти років фестивалю ми намагаємося демонструвати незмінну британську якість, — розповідає директор «Артхаус Трафіку» Денис Іванов. — За цей час ми показали в Україні більш як п’ятдесят британських картин». Усі фільми демонстрували мовою оригіналу з українськими субтитрами, тому, як зазначив заступник посла Великобританії в Україне Мартін Дей, фестиваль був для глядачів ще й можливiстю вдосконалити англійську мову.

Цього разу любителі кіно мали змогу переглянути п’ять повнометражних фільмів та добірку коротких метрів, які було номіновано на премію Британської кіноакадемії BAFTA. Картини відбирали дуже ретельно, розповіла спеціальний гість фестивалю Крістін Бардслі, радник Британської ради з питань кіно, яка опікується напрямом документалістики на Лондонському кінофестивалі та є консультантом BBC Art Screen Festival: «По всьому світу в нас є локальні партнери з проведення фестивалів, як, наприклад, в Україні «Артхаус Трафік». Вони рекомендують нам, що зможе зацікавити українських глядачів». Крістін Бардслі розповіла про те, що вона бачила багато українських фільмів, наприклад «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, який вона вважає неймовірним, а також документальні стрічки, зокрема про Майдан. Експерт переконана, що британський та український кінематографи поєднані однією спільною рисою — вони обидва мають свою оригінальність, самобутність, якою вирізняються у світовій кінематографічній теці.

«Нове британське кіно-2015» відкривалося фільмом, яким розпочинався Лондонський кінофестиваль, —картиною Сари Гаврон «Суфражистка» про боротьбу в Британії за права жінок. Це історична драма про жінок, які не мали права голосу, вимушені були працювати з дитячого віку, отримуючи за ту ж роботу, що й чоловіки, меншу платню, а потім ставати матерями та дружинами, покірними своїм чоловікам. У фільмі знімалися Кері Малліган, Меріл Стріп, Хелена Бонем Картер, Брендан Глісон, Бен Уїшоу.

Також у програмі — мелодрама-антиутопія «Лобстер» Йоргоса Лантімоса, сюжет якої представляє варіант майбутнього: самотніх людей відправляють до спеціального готелю, в якому вони мають знайти собі пару за 45 діб, інакше їх перетворять на тварин та відправлять до лісу. Третій фільм — це байопік (біографічна картина) «Запалюючи зірки» від режисера Енді Годдара. В ній ідеться про відомого поета Ділана Томаса: його легковажний та незвичний характер, мистецтво та стосунки з людьми.

Мелодрама «45 років» Ендрю Гейґа — це фільм, який отримав нагороду «Срібний ведмідь» на Берлінському кінофестивалі-2015 за кращу чоловічу та жіночу ролі. Головна ідея стрічки — чи зможе привид минулого зруйнувати сімейну ідилію, яка будувалася 45 років? Крістін Бардслі поділилася з «УМ», що саме цей фільм — її улюблений серед усіх, представлених на фестивалі, адже він — чудова картина стосунків між людьми. І п’ята картина — комедія «Леді у фургоні» Ніколаса Хайтнера, яка стала екранізацією автобіографічної комедії Алана Беннетта про ексцентричну лондонську бабусю. Прототип героїні Меггі Сміт — Мері Шеперд насправді прожила в жовтому фургоні під вікнами письменника 15 років.

«Після завершення фестивалю два фільми вийдуть у прокат: це «Запалюючи зірки» та «45 років»», — уточнює Денис Іванов.

До фестивальної добірки робіт короткого метру входять різножанрові фільми: «Повніша картина» — з двометровими анімованими персонажами; у стрічці «Мавпенята люблять експерименти» тваринка щиро вірить, що її супутником має стати місяць; стрічки про людину в соціумі «Удар» і «Три брати».