НОВИНИ ПЛЮС

01.12.2015

Мінус на вулиці, мінус у сховищі

Запаси природного газу в підземних сховищах України за тиждень скоротилися на 1,47%, або на 242,580 млн. кубометрів — до 16,27 млрд. кубів. Про це свідчать дані Асоціації європейських операторів підземних газових сховищ. За даними Асоціації, ПСГ «Укртрансгазу» заповнені на 52,6%. З початку відбору газу з ПСГ запаси скоротилися на 4,6%, або на 784,770 млн. кубометрів. Усього ж на території України розташовано 12 підземних сховищ, у яких можна зберігати понад 30 млрд. кубометрів газу.

Долар рветься вгору

Учора котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку України на відкритті торгів встановилися на рівні 23,9-24 гривні за долар. За одне євро давали 25,2694-25,3728 гривні; за російський рубль — 0,359-0,3607 гривні. Раніше Національний банк знизив офіційний курс гривні, що встановлюється ним, на вчорашній день одразу на 29 копійок — до 23,88 гривень за долар.

Тим часом голова НБУ Валерія Гонтарева прогнозує: у 2016 році реальний ВВП України зросте на 2,4%, інфляція становитиме 12%, а дефіцит платіжного балансу буде незначним. Серед найбільших проблем фінансового та банківського сектору в 2014-15 роках вона називає триразову інфляцію, втрату активів у Криму та на частині території Донбасу, а відтак — неможливість бізнесу повертати кредити банкам.

Вигідна Європа

Україна виграє від запровадження зони вільної торгівлі з Євросоюзом порівняно з ефектом від дії односторонніх торговельних преференцій, вважає директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан. На її думку, позитивного ефекту від вільної торгівлі з ЄС не зможуть знівелювати навіть такі негативні чинники, як коливання курсу гривні чи російське ембарго щодо українських товарів.

На думку експерта, якщо порівняти автономні преференції та всеохопну зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС (яка мала би почати діяти з нового року), то повноцінна ЗВТ — вигідніша. «Бо основні перепони до експорту — не в митних тарифах, а в нетарифних бар’єрах, у порядку проходження митниці тощо. Зміни, які передбачає зона вільної торгівлі, а саме гармонізація українського законодавства з європейським, спільні стандарти якості, спрощення процедур торгівлі, — вони будуть значно вигідніші для української економіки», — пояснює Мовчан.