На все свій час

01.12.2015

Учора, в останній день осені, офіційно завершився контракт Михайла Фоменка з національною збірною України. Нової угоди з наставником ФФУ поки що не уклали, проте, скоріше за все, на Євро-2016 «синьо-жовті» вирушать під проводом свого старого очільника. Щоправда, в нашій країні комусь дуже хочеться відправити до Франції національну збірну з іншим «головнокомандувачем». Утім під тиском громадськості, яка неабияк розкритикувала подібну ідею, міняти «коней на переправі», керівники українського футболу, думається, не наважаться. Зрештою, всі крапки над «і» керівництво ФФУ пообіцяло розставити на своєму виконкомі, проведення якого заплановане на поточний тиждень.

Не секрет, що в крісло головного тренера збірної проштовхували найбільш зіркового українського футболіста Андрія Шевченка. Якщо розглядати поїздку «синьо-жовтих» на континентальний форум лише в ракурсі великого іміджевого проекту, то, можливо, кандидатура Шеви — доволі непоганий вибір. Але в українському суспільстві, де процвітають «понти», «кумівство» та непрофесіоналізм, подібне рішення викликало неабияку відразу. Нехай це й стосується великого футболіста, з яким пов’язані головні досягнення українського футболу.

Кажуть, що хороша людина — не професія. Так само не завжди титулований футболіст обов’язково має бути успішним тренером. Наставницький досвід легендарного Дієго Марадони — найкращий тому приклад. Власне, не маючи відповідної практики, зірковий аргентинець будь-що прагнув покерувати головною збірною своєї країни. Коли ж отримав таку нагоду, зазнав болючого фіаско на ЧС-2010 у ПАР, коли в чвертьфіналі зірковий колектив «біло-блакитних» на чолі з неперевершеним Ліонелем Мессі з розгромним рахунком програв німецькій команді — 0:4. Хай там що, але свій невдалий похід на південноафриканський «мундіаль» Марадона розпочав від самого його початку. Шевченка ж хотіли привести, як-то кажуть, на все готовеньке. Некрасиво й нелогічно. Думається, некомфортно мав би почуватися в такій ситуації й головний герой цієї історії...

Зрештою, з неперевірених джерел стало відомо, що завершувати почате буде таки Михайло Фоменко, під проводом якого, нагадаємо, збірна України вперше в своїй історії змогла подолати бар’єр кваліфікаційного «плей-оф». Натомість Андрію Шевченку на Євро-2016 буде відведено роль помічника головного тренера. Про це в інтерв’ю телеканалу «Футбол» заявив Олександр Заваров, який у тренерському штабі збірної України обіймав посаду одного з асистентів Михайла Івановича. Власне, заміна Заварова на Шевченка й стане однією з ключових тем найближчого виконкому ФФУ.

«У футболі Шевченко досяг великих успіхів. Так, бути тренером — не те ж саме, що бути футболістом. Це абсолютно інша професія, але чому б не дати людині шанс?» — в ефірі програми «Профутбол» відзначив Михайло Фоменко. А, як свідчить Олександр Заваров, поява знаного футболіста в тренерському штабі збірної України додасть її грі нових ідей і барв.