НОВИНИ ПЛЮС

25.11.2015

Волиняни — з кримськими татарами

Через загострення ситуації на адміністративному кордоні з Кримом у Луцьку активісти об’єднення «Вільні люди Волинь» створюють ініціативну групу, яка вирушить на підтримку кримських татар, що організували блокаду анексованого півострова, —  на знак протесту проти окупації української території Російською Федерацією. «Закликаємо волинян підтримати кампанію! 26 листопада з Луцька виїжджатиме перша група. Охочих долучитися до поїздки просимо зголошуватися за телефоном: 050-901-00-15», йдеться в повідомленні. Також активісти просять про підтримку. Зокрема, для групи, яка чергуватиме на блокпостах, потрібні харчі, рації, медикаменти та гігієнічні засоби, намети, спальники, каремати, теплий одяг.

День королеви Анни Ярославни

У містечку Санліс, де жила донька Ярослава Мудрого Анна, королева Франції, уже традиційно відзначили тисячолітні зв’язки між Україною та Францією. Минулої суботи в рамках дня Анни Ярославни в церкві Бориса і Гліба відслужили Божественну літургію та вечірню. А професор Ярослав Грицак прочитав лекцію «Історія України за 90 хвилин». Також була представлена фотовиставка про Майдан та війну на Донбасі. Церкву в містечку Санліс українська єпархія придбала на гроші меценатів, переважно з України, кілька років тому. Там тепер діє Культурний центр Анни Ярославни.

«Забув» про... гранату

Столичні правоохоронці вилучили в одного з пасажирів столичного аеропорту «Київ» (Жуляни) гранату. Боєприпас у ручній поклажі намагався перевезти 35-річний мешканець Донецької області. Він пояснив, що просто «забув» викласти з сумки гранату, коли пакував особисті речі. Небезпечні предмети вилучили та направили на експертизу. Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Триває слідство. «Забудьку» загрожує до 7 років ув’язнення.

Жінка з «коктейлем»

У Полтаві на одній із зупинок на вихідні згорів пасажирський автобус «Еталон». Водій розповів, що вогонь спалахнув і швидко поширився після того, як невідома жінка підбігла і кинула «коктейль Молотова» у салон. «Все сталося так швидко, що я не встиг нічого зрозуміти — запам’ятав лише, що ця жінка була в окулярах. Вона швидко зникла. У салоні було мало людей, тож, на щастя, вони встигли повискакувати з автобуса», — розповів водій. Гасити палаючий автобус приїхали дві пожежні машини. Але салон вигорів ущент.