Ті, що історію змінили

20.11.2015
Ті, що історію змінили

«Синьо-жовті» радіють виходу на Євро-2016. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Ми повинні змінити історію», — повторював перед матчами «плей-оф» єврокваліфікації-2016 Михайло Фоменко. І національній збірній України таки вдалося штовхнути в інший бік історичне колесо, вперше здолавши бар’єр раніше неприступного раунду. Нагадаємо, що невдалими для «синьо-жовтих» були п’ять попередніх спроб пробитися через стикові матчі на ЧС чи ЧЄ. Але у Маріборі під тиском словенської збірної та місцевої торсиди підопічні Фоменка вистояли й здобули перепустку на французьке Євро. У відборі на ЧЄ-2000, коли у «плей-оф» наші футболісти також зустрічалися зі словенцями, щастя було на стороні підопічних Сречко Катанця. Цього разу вже словенський наставник був змушений вітати з успіхом свого візаві.

Свого часу Андрій Ярмоленко, Євген Коноплянка, Ярослав Ракицький допомогли вітчизняній «молодіжці» пробитися на ЧЄ-2011. Ключовою стала їхня роль і у відборі на «дорослу» першість Старого світу, що наступного літа прийматиме Франція. Ярмоленко став кращим бомбардиром збірної у кваліфікації, забивши при цьому словенцям два з трьох (українських) голів. Непогано у вирішальних поєдинках проявив себе Ракицький. А Коноплянка?! Здається, що саме на його оптимізмі та впевненості тримався весь бойовий дух української команди. Недаремно ж саме йому — за відсутності травмованого Руслана Ротаня — довірили капітанську пов’язку.

Після тріумфального завершення «плей-оф» Євген Хачеріді зізнався, що перед матчем-відповіддю зі словенцями через нерви він не спав дві ночі. Коноплянка ж усіх — партнерів, уболівальників заспокоював: «Не хвилюйтеся, Україна потрапить на Євро». Ці слова Женя сказав після впевненої перемоги «синьо-жовтих» у Львові. Утім поєдинок нашої збірної на «Людськи врт» нерви її шанувальникам полоскотав добряче.

Уже на 11-й хвилині поєдинку, коли словенці до мінімуму (за сумою двох матчів) скоротили український гандикап, стало зрозуміло: спокійного життя у команди Фоменка не буде. Незважаючи на те, що господарі відчутно поступалися «синьо-жовтим» у класі, використовуючи підтримку рідних стін та, що важливо, користуючись напівфутбольними прийомами, підопічні Катанця не дозволили опонентам зіграти у свою гру. Власне, не грали у футбол і господарі. Замість цього, як влучно відзначив Коноплянка, вони запропонували українцям регбі.

Аби дотиснути сильнішого за себе опонента, не гребували балканці й провокаціями. На полі вони постійно тиснули на арбітра, намагаючись «випросити» для українських футболістів червону картку. На трибунах же скандували «Росія», вочевидь також прагнучи вивести з рівноваги наших збірників. Проте підопічні Фоменка не зламалися. Дотерпіли до останнього, притому що через різного роду затримки грати довелося аж 97 хвилин. «Команда продемонструвала характер», — відзначив почесний президент ФФУ та віце-президент УЄФА Григорій Суркіс. А от у господарів нерви не витримали. На третій доданій хвилині за грубий фол на Коноплянці вилучення отримав ветеран словенців Бречко. А коли секундна стрілка пішла на свій 97-й оберт, на рівному місці послизнувся Кевін Кампль, дозволивши одразу трьом українським футболістам вибігти на побачення з Саміром Хандановичем... 1:1 — і збірна України тріумфує. «Ми їдемо на Євро, а словенці нехай грають у регбі», — підсумував Коноплянка.

Жеребкування фінальної частини Євро-2016, у якому вперше візьмуть участь 24 команди, відбудеться 12 грудня у Франції. Згідно зі своїм рейтингом, збірна України опиниться в другому кошику сіяних команд і в будь-якому разі не гратиме в одній групі з командою Росії.

До речі, попри надзвичайний стан, який нині введений у Франції після серії кривавих терактів, господарі Євро не збираються відмовлятися від турніру. Жодних причин для його перенесення в іншу країну не бачать і в УЄФА.

А от хто поведе «синьо-жовтих» на Париж, наразі невідомо. Чи продовжить ФФУ контракт iз Михайлом Фоменком, має визначитися незабаром на її виконкомі. Як заявив президент федерації Андрій Павелко, до керма національної команди неабияк рветься Андрій Шевченко, однак, на думку очільника вітчизняного футболу, збірній потрібен перевірений тренер. У будь-якому разі, здається, що завершити турнірну дистанцію під назвою Євро-2016 «синьо-жовті» повинні з досвідченим наставником. А в Шеви, який, до слова, взагалі не має тренерського досвіду, все ще попереду.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2016. Відбірковий раунд. «Плей-оф». Матчі-відповіді.

Словенія — Україна — 1:1 (перша гра — 0:2)

Голи: Цесар, 11 — Ярмоленко, 90+7

Словенія: Ханданович, Бречко, Ілич, Цесар, Йокич, Крхін, Печник (Ілічич, 67), Кампль, Бірса (Лазаревич, 80), Новакович, Безьяк (Любіянкіц, 68)

Україна: П’ятов, Федецький, Ракицький, Хачеріді, Шевчук, Рибалка, Степаненко, Сидорчук (Гармаш, 61), Ярмоленко, Селезньов (Кравець, 80), Коноплянка (Тимощук, 90+6)

Попередження: Цесар, 1; Йокич, 25; Печник, 38; Лазаревич, 90+4 — Коноплянка, 4; Рибалка, 32

Вилучення: Бречко, 90+3 («С»)

Суддя — Чакир (Туреччина).

Марібор, «Людськи врт», 14 200 глядачів

* * *

Данія — Швеція — 2:2 (Поульсен, 81; Вестергор, 90+1 — Ібрагімович, 19, 76; 1:2),

Ірландія — Боснія і Герцеговина — 2:0 (Уолтерс, 24 (пен.), Уолтерс, 70; 1:1).