Поодинці чи гуртом

13.11.2015
Поодинці чи гуртом

Бронзова призерка Олімпіади-2012 Єлизавета Бризгіна свого часу теж була героїнею допінгового скандалу. (з сайта www.uaf.org.ua.)

Порушивши всі можливі й неможливі норми міжнародної пристойності, розпочавши дубиною ламати світовий порядок, Росія очікувано наштовхнулася на потужну протидію її непомірному хамству та вседозволеності. Впустивши володаря величезного ядерного потенціалу до «Великої вісімки», цивілізований світ був змушений певний час закривати очі на темні справи своїх «колег по клубу». Але більше терпіння у «старших товаришів» не залишилося. Розпочався виховний процес — у політиці, економіці, спорті.

Для Росії спортивна індустрія — сакральне місце. Саме тут, по суті, в єдиній сфері життєдіяльності наші північні сусіди поки ще можуть говорити про свою планетарну велич. Але останні викриття Всесвітньої антидопінгової агенції (ВАДА), яка звинуватила легкоатлетичну збірну Росії в тотальному використанні заборонених стимуляторів, свідчать, що росіянам варто поступово прощатися з титулом однієї з найсильніших спортивних націй планети.

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах уже заявив, що всі спортсмени, які потрапили до чорного списку ВАДА, мусять бути невідкладно позбавлені всіх нагород. Варто також розуміти, що ревізією досягнень лише російських легкоатлетів ніхто не обмежиться. Після того як ВАДА через невідповідність міжнародним стандартам відібрала ліцензію у російської антидопінгової лабораторії, МОК заявив, що планує повторно проаналізувати допінг-проби російських олімпійців, котрі змагалися на «білих» Іграх у Сочі.

У Росії дуже швидко відреагували на «зовнішньоспортивні» загрози — позавчора на головному чорноморському курорті країни президент РФ Володимир Путін обговорив iз відповідальними особами «олімпійську проблематику». «Необхідно провести своє власне внутрішнє розслідування і забезпечити відкриту професійну співпрацю з міжнародними антидопінговими структурами. Потрібно зробити все, аби позбавитися цієї проблеми», — заявив Путін. На його думку, відповідальність за вживання заборонених препаратів має бути не колективна, а персоніфікована. «Спортсмени, які далекі від допінгу, ніколи до нього не торкалися і не займаються цим, не повинні відповідати за тих, хто щось порушує», — зазначив президент РФ.

Цікаво, що схожої думки дотримується й очільник Національного олімпійського комітету України, віце-президент Міжнародної асоціації легкої атлетики (ІААФ) Сергій Бубка. Коментуючи заяву ВАДА про необхіднiсть ІААФ відсторонити від участі в Олімпіаді-2016 всю легкоатлетичну збірну Росії, головний український «олімпієць» в інтерв’ю «Спорт-Експресу» заявив: «Усі винні повинні заплатити свою ціну — чиновники, тренери, адміністратори, менеджери. Але чесні спортсмени не повинні пропустити жодного турніру».

Для прикладу, Бубка нагадав свою історію, коли через бойкот СРСР Олімпіади-1984 в Лос-Анджелесі він, як і багато інших спортсменів, не зміг поборотися за нагороди головних стартів чотириріччя. «Ми зобов’язані захищати «чистих» спортсменів від будь-якої форми масової дискваліфікації. Їх не можна карати», — наголосив уславлений спортсмен.

Водночас президент федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул вважає, що російських атлетів у повному складі потрібно не допускати на Ігри-2016. За його словами, у світі давно підозрювали, що Росія грає не за правилами, але масштаби фальсифікацій, які оприлюднила днями ВАДА, неабияк вразили, адже йдеться про системне застосування допінгу під патронатом держави. Щоправда, й у нашій країні з чистотою «королеви спорту» не все так добре. Приміром, лише нещодавно на бігові доріжки після дворічної дискваліфікації повернулися учасниці «бронзового» олімпійського квартету — Марія Ремень та Єлизавета Бризгіна.