Тарифна арифметика: цiна газу для населення повинна бути в 2,5 раза нижча

11.11.2015
Тарифна арифметика: цiна газу для населення повинна бути в 2,5 раза нижча

Юрій Бойко.

Нинішня зима може стати однією з найважчих за всю історію незалежності. Нові захмарні тарифи на комунальні послуги загрожують обернутися соціальною катастрофою. Враховуючи глибоку економічну кризу, безробіття та знецінення гривні, люди будуть просто не в стані оплачувати платіжки за новими тарифами, які вони почнуть отримувати вже у цьому місяці. Окрім того, що батареї у квартирах ледве теплі, так ще й за це «опалення» в середній міській квартирі доведеться викласти близько тисячі гривень за місяць.

Тарифи мають бути обґрунтованi, а не взятi зі стелі

Опозиційний блок має намір домогтися від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), перегляду та зниження тарифів, оскільки вони не відповідають реальній вартості газу, яка у них закладена. Народний депутат від Опозиційного блоку Микола Скорик 6 листопада вже направив відповідний запит до НКРЕКП.

«Ми направили запит в НКРЕКП про встановлення обґрунтованих тарифів на опалення, газ і гарячу воду, оскільки, згідно з розрахунками наших експертів, ціна газу для населення і теплокомуненерго завищена», — сказав народний депутат. Він наголосив, що завищеною є не тільки ціна у 7188 гривень за тисячу кубометрів, яку платять теплокомуненерго та міські споживачі, а й «соціальна» ціна у 3600 гривень, яку встановили для обігріву приватних будинків iз лімітом в 1200 кубометрів на весь опалювальний сезон.

Ці дані свідчать про те, що в НКРЕКП були надані фальсифіковані дані по споживанню газу населенням і підприємствами теплокомуненерго, переконаний Микола Скорик. «Уряд затвердив прогнозне споживання газу населенням у розмірі 14,5 мільярда кубометрів і теплокомуненерго на рівні 6,8 мільярда кубометрів. Виходячи з цього, НКРЕКП сформував ціну газу для населення і теплокомуненерго, заклавши в неї вартість як українського, так й імпортного газу», — розповів політик. Однак підрахунки показують, що реальне споживання газу населенням становить не більше 12,5 млрд. кубів, а теплокомуненерго (без Криму і неконтрольованої частини Донбасу) — 4,5 мільярда, додав він.

Народний депутат підкреслив, що, згідно з цими розрахунками, для опалення та підігріву води достатньо 17 мільярдів кубометрів газу — тобто стільки ж, скільки видобувається в Україні. «Відповідно, цей газ повинен коштувати, як газ внутрішнього видобутку — тобто не більше 2880 гривень за тисячу кубів, а не 7188 гривень, як зараз», — пояснив політик.

За його словами, саме ці дані стали основою для запиту до НКРЕКП щодо необхідності перегляду тарифів, виходячи з реального балансу українського та імпортного газу. «Це дозволить знизити вартість газу для населення в 2,5 раза, а ціну опалення та гарячої води — на 30%», — зазначив Микола Скорик.

Уряд, який довів людей до зубожіння, повинен піти у відставку

На переконання голови парламентської фракції Опозиційного блоку Юрія Бойка, відповідальність за критичну ситуацію в енергетичному секторі та непрозорі тарифи несуть уряд та міністр енергетики. «Наша позиція, що весь уряд повинен піти у відставку, в тому числі й міністр енергетики, оскільки люди судять про діяльність міністерства енергетики по двох речах: це ціна на енергоносії та гарантії їх поставки», — сказав народний депутат.

За його словами, замість того, щоб вирішувати проблеми зубожілих українців, влада займається перекладанням відповідальності всередині коаліції. «Члени коаліції сьогодні намагаються спихнути із себе відповідальність за провальну роботу влади на іншого члена коаліції, намагаються знайти крайнього. Нагадаю, вся коаліція формувала уряд, а сьогодні вони кажуть: дивіться, ми за цих міністрів не відповідаємо», — зазначив Юрій Бойко. Він також наголосив, що влада намагається хоч якось відвернути увагу людей гучними арештами, допитами, якимись видовищами.

«Уявіть собі ситуацію: пенсіонер, у якого пенсія півтори тисячі гривень, отримав комунальні рахунки на 1200 грн. за двокімнатну квартиру, сходив раз в аптеку, і що він бачить? Він бачить, що парламент, який повинен займатися його проблемами, допомагати йому пережити цей складний час, натомість приймає якісь безвізові закони, займається розборками всередині коаліції, бере участь у скандалах», — зазначив парламентарій.

На переконання політика, нинішня коаліція, яка звинувачує одне одного,  приречена. «Через те, що вони не бачать виходу зі складної економічної ситуації, вони нічого не роблять для того, щоб вирішити проблеми людей, і це питання часу, коли парламент буде розпущено і коли будуть позачергові парламентські вибори», — вважає народний депутат.

За його словами, влада повинна нарешті визнати, що своїми непрофесійними діями завела країну в глибоку кризу. «Вже пора брати на себе відповідальність і говорити, хто винен у тому, що країна дійшла до такої ситуації, коли різко зубожіли люди, коли настала політична криза і коли нічого не робиться для ліквідації замороженого конфлікту на Донбасі», — резюмував Юрій Бойко.