Хвала рукам, що пахнуть... доларом

11.11.2015
Хвала рукам, що пахнуть... доларом

(з сайта «Обозрєватєль».)

Якщо поглянути на динаміку надходження закордонних інвестицій в Україну та динаміку надходження валюти від українських гастарбайтерів, то можна чітко сказати, що для нас більш важливі гроші гастарбайтерів. Судіть самі: за 2014-й в Україну надійшло прямих зарубіжних інвестицій усього 230 млн. доларів. А от українські гастарбайтери перерахували в Україну, тільки офіційними каналами, 5,6 млрд. дол. У 2013 році ситуація була аналогічною, але тоді українські гастарбайтери перерахували в Україну 7,4 млрд. дол., а от прямі закордонні інвестиції тоді були на рівні 4 млрд. дол.

Виходить, що гастарбайтери забезпечують валютою Україну в більшому обсязі, ніж зарубіжні інвестори. Тим більше що ця тенденція вже давно розвивається в Україні. Тому немає нічого дивного, що уряд Арсенія Яценюка вирішив усерйоз і надовго зайнятися експортом робочої сили і тим самим забезпечити Україну валютою. Для цієї мети було розроблено Закон «Про зовнішню трудову міграцію», який успішно прийнято Верховною Радою і який почне діяти з 1 січня 2016 року. Цей закон, по суті, повинен стимулювати українців до масової міграції за кордон із метою пошуку роботи. Тим більше що в Україні у найближчі десять років знайти нормальну роботу і зарплату буде складно.

Треба сказати, закон про зовнішню трудову міграцію вийшов у цілому нормальним. Згідно з цим законом, українці мають право працювати за кордоном. При цьому уряд України спробує провести переговори з іншими країнами і укласти угоди про трудову імміграцію. Це дозволить урегулювати квоти на трудову імміграцію в ті чи інші країни, а найголовніше — надати роботі за кордоном цивілізований вигляд. Це дозволить зменшити нелегальну імміграцію, і, працюючи за кордоном у рамках міждержавних угод, українці отримають гарантії та захист від недобросовісних зарубіжних роботодавців. Але це все в майбутньому. Тим більше що в ЄС останнім часом узагалі виступають за посилення трудової імміграції. Тому якщо й починати переговори з окремими країнами ЄС, то вести їх потрібно окремо з кожною країною ЄС, не можна укладати угоди в цілому по ЄС, оскільки це може розтягнутися на довгі роки. Тому закон про зовнішню трудову імміграцію дає право українцям самостійно шукати роботу за кордоном без будь-яких угод.

Для надання допомоги українцям у пошуку роботи за кордоном місцеві ради зобов’язані будуть створити служби, які консультуватимуть й інформуватимуть українців про пошук роботи за кордоном. При цьому буде проведено ліцензування агентств, які надають послуги з пошуку роботи за кордоном. Це, за задумом розробників закону, має захистити українців від різних шахраїв у цьому бізнесі.

Що стосується податків, то українці платитимуть податки в країні, де вони працюють. При цьому, якщо між країнами існує угода про уникнення подвійного оподаткування, то українці матимуть право обирати, де краще платити податки — в Україні або в країні, де вони працюють. Зрозуміло, що сума податків, сплачених в іншій країні, буде відніматися від суми податків, яку українці зобов’язані будуть сплатити до України зі своїх доходів. При цьому не буде ніякого контролю з боку Державної фіскальної служби щодо того, хто і скільки заплатить податків за кордоном. Усі проблеми щодо сплати податків українськими гастарбайтерами — це будуть проблеми країни, де вони працюють.

При бажанні українці мають право добровільно платити податки до Пенсійного фонду, в цьому випадку вони отримуватимуть пенсію в Україні. Якщо ж вони не платитимуть гроші до Пенсійного фонду, вони позбавляються пенсії в Україні.

НБУ, зі свого боку, щоб не було проблем для банківських операцій українських гастарбайтерів, змінило становище про відкриття банківських рахунків українцями за кордоном. Тепер українці можуть без штрафів і обмежень відкривати будь-які рахунки за кордоном, але будуть зобов’язані після повернення в Україну повідомити в НБУ про відкриття таких рахунків. При цьому всі операції з перерахування грошей з-за кордону в Україну не обмежуються і не лімітуються. Але НБУ залишив заборону і ліміти на перерахування валюти за кордон, навіть на свій власний рахунок. Тут, як кажуть, валюта повинна йти в Україну, а не з України.

У законі про зовнішню трудову імміграцію ще є багато пунктів, присвячених турботі уряду України про українських гастарбайтерів. Але це, в основному, декларативні заяви, які мало підкріплені реальними діями. В цілому, українці більше повинні покладатися на себе і своє вміння знаходити хорошу роботу за кордоном. Але найголовніше, щоб українці не забували перераховувати валюту в Україну. Якщо довести надходження валюти від українських гастарбайтерів в Україну до 10-15 млрд. дол. за рік, тоді ніякі кредити МВФ не будуть потрібні. Для цього потрібно, як мінімум, відправити працювати за кордон 5-7 млн. працездатних українців. Цілком реальне завдання для уряду Яценюка. Тим більше що реальна економіка України у найближчі роки відчуватиме великий надлишок робочої сили в результаті масового закриття заводів і фабрик та згортання бізнесу в Україні після «реформ».

Олександр ОХРІМЕНКО,
президент Українського аналітичного центру