Дуті перемоги

11.11.2015
Дуті перемоги

Перемігши на Олімпіаді-2012, росіянка Олена Лашманова, котра спеціалізується на спортивній ходьбі, згодом отримала дворічну «допінгову» дискваліфікацію. (з сайта championat.com.)

Під час «холодної війни» однією з основних арен протистояння «сильних світу цього» був спорт. Радянському Союзу дуже хотілося бути першим всюди, зокрема й на спортивних аренах.

Не секрет, що нинішнє керівництво Російської Федерації в своїй роботі ледь не дослівно копіює конспекти своїх учителів із радянського минулого, тож не дивно, що спорту високих досягнень наші північні сусіди приділяють підвищену увагу. Досить лише згадати, в якому екстазі перебувала Росія після загальнокомандної перемоги на домашній Олімпіаді в Сочі-2014.

Утім виявляється, що змагаються росіяни не чесно. І, що цікаво, порушення ними правил чесної гри має зовсім не спорадичний характер. Після тривалого розслідування Всесвітня антидопінгова агенція (ВАДА) рекомендувала РФ не посилати свою легкоатлетичну збірну на Олімпіаду-2016 в Ріо-де-Жанейро, оскільки її члени наскрізь просякли забороненими фармакологічними препаратами.

Нагадаємо, що про системне використання російськими атлетами допінгу першими розповіли німецькі журналісти, які відзняли документальний фільм про «підкилимне життя» російської збірної з легкої атлетики.

Спортивне керівництво РФ спочатку заперечило подібний факт, але згодом, провівши внутрішнє розслідування, покарало не тільки низку відомих спортсменів, серед яких були й призери олімпійських ігор, а й профільних функціонерів їхніх посад. Утім, як з’ясувалося, російські чиновники «зібрали», як то кажуть, лише вершки, представивши публіці таких собі цапів-відбувайлів.

На прес-конференції, що відбулася у штаб-квартирі Всесвітньої антидопінгової агенції в Женеві, незалежна комісія цієї організації заявила про існування в російській легкій атлетиці цілого злочинного синдикату, причетність до якого має навіть міністр спорту РФ Віталій Мутко. Як ідеться у звіті, під його покровительством у російській лабораторії ВАДА відбувалися махінації з допінг-пробами атлетів. Саму ж процедуру тотального вживання допінгу покривала Федеральна служба безпеки.

Звісно, будь-яку свою причетність до махінацій Віталій Мутко відкидає, наголошуючи на тому, що у комісії ВАДА відсутні прямі докази.

Хай там як, а ВАДА після закриття свого представництва в Росії рекомендувала Міжнародній федерації легкої атлетики відсторонити всю російську збірну від майбутньої Олімпіади. Новообраний президент ІААФ Себастьян Кое сподівається, що росіяни добровільно зголосяться на дискваліфікацію. Інакше щодо правопорушникiв приймуть процедурне рішення. Національний олімпійський комітет Австралії вже виступив iз заявою, що підтримає відсторонення російських атлетів від Ігор-2016, оскільки це має «покращити реноме світової легкої атлетики».

Водночас міністр спорту РФ заявив, що «проблеми з допінгом є не тільки в Росії, й ізоляцією країни нічого не вирішити». До речі, французькі правоохоронці нещодавно заарештувала колишнього президента ІААФ Ламіна Діака, якого звинувачують в отриманні хабара від Росії за приховування допінгових справ, де фігурували саме російські спортсмени. n