Облікові ставки

06.11.2015

Через півроку після ухвалення в першому читанні законопроекту «Про посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньопереміщених осіб» депутати розглянули його вдруге. Згідно з законом, внутрішньопереміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Законопроект №2166 суттєво спрощує процедуру обліку внутрішньопереміщених осіб і передбачає державне сприяння інтеграції ВПО за новим місцем проживання. «А ще в ньому йдеться про те, що довідка переселенця діятиме безстроково», — розповідає «УМ» координатор благодійного фонду «Схід-SOS» Олександра Дворецька. «Технічні питання будуть вирішуватись на рівні Міністерства соціальної політики. Наприклад, про те, які графи будуть фігурувати в заяві й довідці про вимушене переселення. Щоб додати якийсь один параметр, нам не потрібно буде чекати на постанову Кабінету Міністрів. Також законопроект ліквідує перевірки міграційної служби, які сьогодні проводяться незаконно (маються на увазі перевірки місця проживання. — Ред.). Після його ухвалення відповідні служби будуть ретельніше ставитися до захисту персональних даних, адже поки що обмін даними між відомствами проходить поза межами закону», — конкретизує нововведення Олександра Дворецька, додаючи, що часто причиною повернення додому для переселенців ставала неможливість реалізувати свої права в місці переселення. Крім того, згідно із нормами закону, якщо особі відмовлено у взятті на облік, служба повинна надати відмову в письмовому вигляді із зазначенням підстав. Це, за словами авторів, забезпечить можливість переселенцю звернутися до суду з оскарженням такої відмови.

Розширено законопроектом і перелік документів, якими переселенець може підтвердити факт свого переміщення. Так, наприклад, якщо у людини немає штампу реєстрації місця проживання, то протягом 15 робочих днів вона може надати військовий квиток, трудову книжку, документ про право власності на нерухоме або рухове майно, документ про освіту (науковий ступінь), медичні документи або ж навіть фотографії чи відеозаписи. «Сьогодні багато питань вирішуються на людських комунікаціях. Кожен представник департаменту соціального захисту ставиться до проблем переселенців по-різному — хтось iде на поступки, а хтось ні. І щоб урегулювати питання на законодавчому рівні, щоб не було так, що я приходжу і когось про щось прошу, нам потрібен цей закон», — доповнює координатор громадської ініціативи «КримSOS» Таміла Ташева.

ДО РЕЧІ

Парламент забов’язав військових, які виконували бойові завдання в зоні АТО та наближених до них людей, проходити обов’язкову психологічну реабілітацію. За відповідне рішення проголосували 236 народних депутатів. Як зазначено в тексті ухваленого закону №2686, військовослужбовці, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, особи, звільнені з військової служби, які брали безпосередньо участь в АТО та виконували службово-бойові завдання в екстремальних (бойових) умовах, в обов’язковому порядку повинні пройти безоплатну психологічну, медико-психологічну реабілітацію у відповідних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до цих центрів і назад. Порядок проведення реабілітації та відшкодування вартості проїзду встановлюватиметься Кабінетом Міністрів України.